Dodatni elementi prozora

Sjenila

U sjenila spadaju vanjske i unutrašnje žaluzine, lamelne zavjese, rolete s PVC ili ALU lamelama, grilje (škure,rebrenice) i to u PVC ili ALU izvedbi sa vlastitim okvirom ili s montažom direktno na prozor.

Dakle, za zatamnjenje svog prostora možemo izabrati sjenila prema svom ukusu uz neke preporuke – ako želimo rolete ,a imamo male otvore, preporuka su rolete sa ALU lamelama jer su one teže pa će se njima lakše rukovati ,jer kod PVC lamela postoji mogućnost da će kod malih otvora biti problema sa spuštanjem zbog njihove male mase.

Ako želimo uz rolete kao sjenilo i dodatnu zvučnu i toplinsku izolaciju izabrati ćemo ALU lamele jer su one punjene pjenom pa time imaju bolja izolacijska svojstva nego PVC lamele.

Kako na moru volimo velike staklene plohe , dakle sunčan i prozračan prostor , a već tradicionalno za sjenila izabiremo grilje (škure,rebrenice) prednosti su na strani aluminijskih grilja, naravno kvalitetnih, kako nas ne bi mučila prisutnost soli u zraku.

Naime, zbog velikih ploha i većih temperatura nego na kontinentu PVC grilje se tokom vremena pod tim utjecajima mogu početi savijati ako zahtjevamo da nam u jednom elementu pokrivaju veliku površinu.

Mreže protiv insekata

Ljetno zračenje, svježina , življenje sa prirodom i želja da se u sigurnosti svog doma opijamo ljetnim zrakom može postati jako neugodno iskustvo ako nam dosađuju komarci.

Rješenje dosadnih problema s komarcima su zaštitne mreže protiv insekata integrirane u naše roletne kutije ili na drugi način povezane s našom stolarijom, efikasno rješenje s laganim rukovanjem.

Postoje fiksne mreže, vertikalne (kao rolete) i horizontalne rolo mreže protiv insekata, jednako kao i mreže s klipsonet sistemom (mreže koje imaju svoj elegantni okvir i otvaraju se kontra od vrata ili prozora).

OBLICI I BOJE PROZORA

Naši otvori ne moraju uvijek biti pravokutni ,mogu biti i s različitim kosinama, polukružni , s lukovima , segmentima, itd. Sve se to može izvesti u PVC-u.

Možda je dobro ipak probati izbjeći neke stvari odnosno prilikom odabira posavjetovati se s stručnjacima-naime lukovi u sebi nemaju ojačanja (nemoguće je kvalitetno savijati profil i ojačanje u isto vrijeme , pa se savijaju samo profili u koje poslje savijanja ne možemo staviti ojačanje) pa ih je u nekim slučajevima bolje izvesti kao fiksne elemente nego u krilima i doprozornicima.

Danas se PVC profili mogu dobiti u različitim bojama, čak i naknadno bojati , a da sve to ne utječe na njihovu kvalitetu ili postojanost željene boje. Moguće su i različite imitacije drveta .

Ali na moru za izložene sunčane strane uvijek je bolje izabrati bijelu boju ili neku svjetlu jer se može desiti da na tamnom profilu temperatura poraste toliko da naš profil dođe to temperature plastične deformacije i time ostane trajno deformiran.

]]>