Dogradonačelnici »uhvaćeni« u mrežu bespravne gradnje

UMAG – Bespravna gradnja na Umaštini već je desetljećima »vruća« tema a posebno je zanimljiva kada se u njenoj mreži »zapletu« političari i gradski dužnosnici. Na zadnjem aktualnom satu nezavisni vijećnik Mauro Jurman pitao je HSU-ova dogradonačelnika Adriana Penka je li uspio ishodovati dozvole za svoju obiteljsku kuću u Valici koju je bespravno dogradio.

Proljetos, prije svibanjskih lokalnih izbora kada još nije bio na toj visokoj funkciji, prethodnom je sazivu poglavarstva stigao njegov zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole, što mu je onomad odbijeno s razlogom da se dostavljeni projekt ne poklapa sa stanjem na terenu, odnosno zato što ne žele legalizirati bespravnu gradnju. Penko je oporbenom vijećniku rekao tek: »Ne osjećam potrebu odgovoriti na ovo pitanje«. Ako nekog zanimaju njegovi privatni poslovi, dodao je, mogu doći k njemu doma i pogledati dokumentaciju. Saznali smo da mu je prije tri mjeseca izdana lokacijska dozvola u bujskom Uredu za prostorno uređenje, što znači da u zakonskom roku od dvije godine mora zatražiti i ishodovanje građevinske dozvole. Ni drugom umaškom dogradonačelniku nije strana legalizacija bespravne gradnje. Jurman je naime prozvao i SDP-ovku Mirjanu Vrbat Škopac, u poglavarstvu zaduženu upravo za urbanizam, koja je prije stupanja na tu funkciju zamrznula svoj status ovlaštene arhitektice da ne bi bilo sumnji u sukob interesa. Početkom kolovoza na dnevni red stigao je predmet kojim se tražila suglasnost na ishođenje građevinske dozvole za obiteljsku kuću u naselju Joakima Rakovca u kojem je doslovce pisalo: »Predmetnim zahvatom u prostoru planirana je dogradnja postojeće stambene građevine katnosti P+1+M u dijelu podruma, prizemlja, kata i mansarde uz sjeverno pročelje te dogradnja natkrivene ulazne terase i stepeništa uz zapadno pročelje u cilju legalizacije izvedenog stanja u dijelu gdje se odstupilo od ishođene građevinske dozvole i izvođenja nove nadogradnje.« Kao autor projekta bila je potpisana dogradonačelnica Vrbat Škopac, odnosno njena tvrtka za projektiranje i trgovinu Comit.

Proteklog 16. rujna poglavarstvo je donijelo odluku u kojoj piše da više »neće razmatrati prijedloge vezane uz izdavanje lokacijskih i/ili građevinskih dozvola kojima se na bilo koji način legalizira već izvedeno stanje građevine, a Upravni odjel za prostorno uređenje ovlašćuje se u tim predmetima obavijestiti nadležno tijelo državne uprave« . Sukladno ovoj odluci toga su dana odbili svoju suglasnost na ishođenje građevinske dozvole za stambeni objekt koji se već gradi u naselju Špinel, premda su bili svjesni da to neće spriječiti bujski Ured za prostorno uređenje da je ipak izda. Istaknuli su tada da je takva odluka njihova politička poruka građanima što misle o bespravnoj gradnji. Dogradonačelnica je nezavisnom vijećniku na aktualnom satu odgovorila da se nešto može, a drugo ne može legalizirati. »Bila sam privatna projektantica – lanjskog sam srpnja predala zahtjev za ishođenje građevinske dozvole i dosta čekala. Poglavarstvo nema pravo ne legalizirati ono što se može graditi. Iako bez papira, neke se stvari mogu legalizirati«, kazala je ona 29. rujna. T. KOCIJANČIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>