Dom umirovljenika postao hotel, a u Pazinsku jamu vodi lift

MOTOVUN – Studentska maštovitost i kreativnost u obradi zadanih tema iz graditeljskog nasljeđa Istre često nadilazi dostignuća iskusnih profesionalaca, iako je riječ tek o vježbama i projektima koji vjerojatno nikad neće biti realizirani

Motovunska Međunarodna ljetna škola arhitekture već je četvrt stoljeća jedan od događaja pri ovdašnjem Međunarodnom središtu hrvatskih sveučilišta čije su aktivnosti i rezultati zanimljivi ne samo polaznicima, nego i široj javnosti. Studentska maštovitost i kreativnost u obradi zadanih tema iz graditeljskog nasljeđa Istre često nadilazi dostignuća iskusnih profesionalaca u urbanističkim i arhitektonskim strukama, iako je riječ tek o vježbama i projektima koji vjerojatno nikad neće biti realizirani. Stjecajem okolnosti, prema sastavu polaznika ovogodišnja škola nije imala međunarodni karakter, jer su zbog drugih obaveza izostali studenti iz Padove.

Zato je međunarodni bio sastav predavača: osim iz Hrvatske, bilo ih je iz SAD-a, Austrije, Slovenije, Kanade i Italije. Školu je pohađalo dvadesetak studenata arhitekture i geodezije sa zagrebačkog Sveučilišta, a teme koje su obrađivali dio su nastavnog predmeta »Tradicija i kreativnost«. Njihovi rezultati – radne i idejne verzije projekata – izloženi su na glavnom motovunskom trgu na završnoj prezentaciji škole u subotu navečer. »Profesionalcima za to treba nekoliko mjeseci rada, no naši su studenti u svega pet radnih dana razvili projektni zadatak do idejnog rješenja«, kazao je otvarajući prezentaciju izuzetno zadovoljni voditelj škole Ljubomir Miščević.

Prva tema kojom su se bavili polaznici bile su interpolacije u prazne motovunske prostore. Tri takva duž ulica koje idu prema vrhu motovunskog brda nekad su bila ispunjena zgradama, a sada su na njima improvizirana parkirališta. Ono preko puta sadašnjeg doma umirovljenika studentskim je projektom pretvoreno u hotel, koji je staklenim mostom spojen sa zgradom doma, koja bi se također trebala pretvoriti u hotel. Drugo rješenje na tom prostoru je kulturni multiplex-objekt, s turističkim infopunktom, ali i galerijama u kojima bi se prezentirale motovunske gastronomske i turističke atrakcije, od vina i tartufa do umjetničke baštine. Za »gornje« parkiralište, kraj bivšeg Digitrona, studenti su projektirali neobičnu ljuskasto-ovalnu zgradu valovitih formi kroz čije se stakleno prizemlje otvara pogled na pejzaž, a njena bi namjena mogla biti turistička.

Osmišljavanje željezničke postaje u Poreču, buduće obnovljene Parenzane, bio je sljedeći studentski zadatak. Kako je stara, povijesna porečka postaja danas neiskoristiva, tamo bi bila samo »memorijalna točka«. Za novu postaju treba odabrati novu lokaciju, a studentsko viđenje tog objekta obuhvaća višestruku prometno-servisnu namjenu, pravi prometni terminal za autobuse, taksije, veliku garažu za automobile i četiri kolosijeka za vlak. Tema »arhitektura mašte« bila je usmjerena k podzemlju, što je inače česta tema motovunske škole. Ovaj put se zadatak odnosio na Pazinsku jamu, i to u povodu stote obljetnice smrti Julesa Vernea, koji je o njoj pisao. Projekt valorizacije Jame zamišljen je vrlo atraktivno i ambiciozno. S trga ispred Kaštela u podzemlje bi trebao voditi lift, ali samo do polovice visine litica.

Dno okna tog lifta zatim se vodoravno produžuje u platformu, to jest vidikovac s kojeg posjetitelji mogu promatrati dno kanjona Pazinčice, a na njenoj površini ukotvljen je »plutajući otok«, koji se diže ili spušta ovisno o vodostaju. Unutrašnjost Jame osvijetljena je prirodnim sunčevim svjetlom uz pomoć heliostata, odnosno cijevnih vertikala koje reflektirajućim elementima prenose danju svjetlost u sadašnji spiljski mrak. Naposljetku, jedna od tema bilo je i osmišljavanje studentskog doma u Motovunu, na mjestu ruševnih zgrada ispod crkve sv. Ciprijana. On bi trebao služiti ne samo arhitektima, nego i polaznicima drugih ljetnih škola i sličnih programa koji se kroz godinu ovdje odvijaju. Povrh toga, studenti geodezije posvetili su nekoliko radnih dana mjerenju deformacija na motovunskom zvoniku, i rezultat mjerenja, priopćio je Miščević, pokazuje da stanje zvonika nije zabrinjavajuće.

Uz ove studentske radove, na trgu su predstavljeni i crteži koji su u zadnja dva dana škole nastajali u likovnoj radionici ovdašnjeg Društva Naša djeca. I petnaestoro osnovaca imalo je svoje zadatke u ovoj radionici: trebali su crtati svoja viđenja motovunskog grba, zvonika, gradskih vrata, i pruge Parenzane. Kako se iduće godine navršava 25. obljetnica Međunarodne ljetne škole arhitekture, ona će tada biti nešto bogatija nego inače, najavio je Miščević. Školi će se sigurno »vratiti« talijanski studenti, i to ne samo iz Padove, nego i iz Milana i Venecije, a Peter Levar iz Vancouvera, koji je ove godine predavao u školi, najavio je da će sljedeće godine dovesti i studente arhitekture iz Kanade. »Ovo je prelijepo mjesto, a iskustvo boravka u ovoj školi je odlično, pogotovo zbog kulturne razmjene i mogućnosti da učimo jedni od drugih«, kazao je Levar. D. ŠIŠOVIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr