Dom za automobil

CARPORT – GARAŽE

Kod pomnijeg planiranja istovremeno se može u jednom potezu izvesti i zaštita ulaznog dijela od nevremena, a u oba slučaja carport se lijepo ugrađuje unutar cijelog objekta. Alternativa je samostalni carport (većinom od metala ili drveta) koji se slobodno može konstruirati na sve moguće načine.

Jednostavne verzije dostupne su već za cijenu od oko 1.500 €, a samostalna gradnja uz materijal iz nekog baumarketa može se ostvariti već za 500 € nadalje. Dobra ventilacija kod ovakvog načina gradnje razumljiva je sama po sebi, ali auto nije baš uvijek suh i ne pruža mu se 100% zaštita od vremenskih neprilika.

Pojedine drvene konstrukcije mogu se postrance i straga lagano zatvoriti, a za pojedine konstrukcije mogu se nabaviti odgovarajući zidni elementi, pojedini modeli mogu se korak po korak pretvoriti u zatvorenu garažu.

Onaj tko želi masivniju izvedbu može izgraditi garažu od cigli. Nedostatak su visoki troškovi i duže vrijeme gradnje. Puno manje posla bit će ako se naruči gotova montažna garaža koja je u međuvremenu postala nekom vrstom klasike gotove gradnje – doprema se na kamionu i za dva sata je postavljena kraj objekta.

Kod pojedinih gotovih garaža treba ponešto i samostalno napraviti, a to se u prvom redu odnosi na projektiranje, usporedbu konkretnih ponuda i pripreme za montažu.

Izvor: Stručni časopis HAUSBAU www.mbi.hr

]]>