Domaće stanovništvo se tjera na divlju gradnju!

ZADAR – Javnoj raspravi o Prostornom planu općine Preko bio je nazočan veliki broj stanovnika općine Preko, koji su tijekom održavanja rasprave izražavali nezadovoljstvo predloženim prostornim planom, koji je nastaokaorezultat “prekrajanja” granica građevnog područja već izrađenog prostornog plana ovog proljeća, a koji Ministarstvo prostornog uređenja nije prihvatilo i koji je vratilo na ponovnu doradu u općinu Preko.

Dostavljeno je oko stotinu pismenih primjedbi. Mnoštvo je prigovora na činjenicu da je na terenu nekoliko pomoćnika ministrice prostornog uređenja skrojilo građevno područje otočne općine Preko.Mjesni odbor Sestrunja drži da je sužavanje građevinskog područja na otoku Sestrunju katastrofalno. Područja izgrađenih građevinskih područja ne obuhvaćaju ni one dijelove naselja u kojima su kuće izgrađene od prije 50 godina, dok preostala ne zadovoljavaju potrebe ni onih šačicu preostalih stalnih žitelja Sestrunja jer su predviđena na lokacijama koje su Sestrunjci odavno napustili kao zone za gradnju, umjesto da se i za to malo stanovnika predvidjela gradnja na atraktivnim lokacijama. Primjedba sa Sestrunja je da podržavaju zaustavljanje betonizacije obale, ali se ne smije zabraniti izgradnja manjih objekata i kuća domicilnom stanovništvu. Kažu da će krutost ministrice Marine Matulović-Dropulić i birokracije ponovno potaknuti bespravnu izgradnju ili odbiti ljude s povratka na otok. Nezadovoljno je i više mještana Sutomišćice u ime kojih je prof. Janko Pršut Šimićev napisao da se traži mogućnost stambene izgradnje s donje i gornje strane otočne magistrale, jer je Sutomišćica jedino mjesto na otoku koje nije “prešlo” cestu, čime je stiješnjeno na mali prostor.

Iz Lukorana primjedba je da se jugozapadni dio, označen kao T2, treći put prekraja. Ovaj put, kažu iz Lukorana, u nekim je čudnim gabaritima u odnosu na dvije prethodne skice. Nadalje se navodi akvatorij na Prtljugu u zoni gdje su stanovnicima Lukorana ribarske kućice i brodovi. A na jugozapadnoj strani Šumljaka i Mačjaka predviđen je poveći prostor turističke izgradnje, oba spojena dijela predstavljaju ekspazinju izgrađivanja. Hoće li ona biti na zadovoljstvo mještana Lukorana, postavlja se pitanje u primjedbi. U Preku je veliko nezadovoljstvo izrazilo više članova obitelji Marcelić izuzimanjem građevne zone “Ograda” koja je bila građevna još prije 50 godina na predjelu trajektnog pristaništa u srcu Preka. Smatraju se oštećenim i zakinutim jer su to zemljišta koja se čuvaju za djecu da mogu napraviti svoje kuće, jer u starim kućama od prije 200 godina nema mogućnosti boravka više obitelji. Vlatko Dorkin iz Preka kaže, ako se išlo za tim da se legaliziraju svi izgrađeni objekti u Preku preko državne ceste, predlaže da se i ostatak prostora do prometne petlje predvidi za buduću izgradnju. Primjedbe bi, kako je bilo rečeno, trebalo dostaviti Ministarstvu prostornog uređenja koje će ih razmotriti te uvažiti ili odbiti, nakon čega će Prostorni plan ići na usvajanje na Općinsko vijeće. Jasna MARCELIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>