Donji grad više neće biti četvrt oronulih pročelja?

OSIJEK – Vijeće Gradske četvrti Donji grad gradskoj je i županijskoj vlasti uputilo popis 17 projekata za koje smatraju da trebaju hitnu realizaciju.

Prioriteti su saniranje kuće Ashmann u Huttlerovoj 1 koja je spomenik nulte kategorije, zatim nastavak projekta Mursa kod kapelice Snježne Gospe te asfaltiranje Vinogradske i Cvjetkove ulice. – Zbog lošijeg tretmana pri uređivanju, Donji grad je nalik na periferiju blistavog centra. Zbog toga nas često doživljavaju kao sirotinjsku i radničku četvrt oronulih pročelja, kažu nam u Vijeću Donjeg grada, gdje drže da je konačno došlo vrijeme da se nešto pokrene i konkretno učini. Potrebno je, smatraju, i natkrivanje tržnice, kako bi se nastavilo uređenje koje je počelo nedavnim asfaltiranjem i sječom stabala. Parkiranje postaje sve veći problem i ove gradske četvrti pa se traži gradnja i sanacija parkirališta na nekoliko lokacija – kod Hitne medicinske pomoći, na Vijencu Murse te iza Hypo banke. Posebno naglašavaju potrebu što bržeg rješavanja višegodišnjeg problema parkiranja oko bolnice. Inače, dosta zahtjeva se odnosi na uređenje nogostupa i okoliša pa se tako traži i uređenje trga pred donjogradskom poštom, zatim pročelja škola, kao i gradnja nogostupa od Bendeka do Zelenog polja.

Mišljenja su i kako breze koje izazivaju alergije valja zamijeniti manje problematičnim vrstama drveća. Podsjetimo, uskoro bi trebao biti objavljen natječaj za obnovu Osnovne škole “Jagoda Truhelka”, no sanacija je, kažu u Četvrti, potrebna i OŠ “Ljudevit Gaj” te Obrtničkoj školi čije je stanje izrazito loše. Predlaže se i uređenje prostora pred vrtićima i školama te više nasada cvijeća. Zanimljiv je i prijedlog postavljanja fontane u tom dijelu grada, primjerice na Trgu bana Josipa Jelačića, ali se ne inzistira na toj lokaciji. Donjogradska je šetnica nedavno uređena te je postavljena rasvjeta, ali građani drže da se to moglo napraviti bolje. – Spajanje gornjogradske šetnice s donjogradskom odlična je ideja. No, imam zamjerku što uređenjem donjogradska šetnica uz Dravu nije zablistala u punom sjaju, čemu uvelike pridonosi staromodna rasvjeta, kaže Donjograđanin Antonio koji pozdravlja odluku Vijeća da se nastavi s uređenjem. Autor: J.ČAVAR Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>