Dosljedno sankcionirati rad na crno

HRVATSKA – Za suzbijanje sive ekonomije potrebno je formirati središnji help desk za poduzetnike početnike, subvencionirati ih u porezima i doprinosima na plaće za prve dvije godine poslovanja, posebnim zakonskim aktima pojednostavniti i pojeftiniti povremeno zapošljavanje.

“Istodobno, državni inspektorat treba uvesti korektivne mjere u slučaju lakših prekršaja i dosljedno sankcionirati poslodavca i radnika u radu na crno”, istaknuo je Alan Žepec, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika, na 2. kongresu te udruge održanom u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Tema ovogodišnjeg kongresa bila je poslovanje na crno, a u uvodnoj riječi javnosti se obratio predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Emil Tedeschi, koji je rekao kako problem sive ekonomije nije samo problem državnog proračuna, nego lojalne konkurencije poduzetnicima. Drugi kongres udruge malih i srednjih poduzetnika održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade RH Ive Sanadera, koji je izrazio zadovoljstvo jer su Vlada, poduzetnici i sindikati obilježili ovu godinu zajedničkom borbom protiv sive ekonomije u kojoj, prema nekim procjenama, sudjeluje oko 400 tisuća ljudi u Hrvatskoj. Na navedena predložena rješenja za smanjenje sive ekonomije dodao je kako poduzetnik koji se upućuje u avanturu rada na crno odlazi u područje gdje zakoni ne vrijede i na taj način najviše šteti sebi. Uvjeren je kako bez socijalnog partnerstva Hrvatska ne može dalje te da će Vlada i ubuduće podupirati razvoj poduzetništva jer on predstavlja otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti. Za sljedeću godinu najavio je nove mjere koje bi trebale znatno pridonijeti smanjenju rada na crno.

Ministar financija Ivan Šuker napomenuo je kako je Hrvatska zemlja s niskom stopom porezne opterećenosti, ali da problem predstavlja opterećenje doprinosima. To je jaz, ističe, koji se može prevladati ako se sve što je izvan pravnih okvira dovede unutar njih. Kao još jedan od ključnih problema rada na crno su i ugovori o djelu, kao i ugovori student-servisa, jer se njima izbjegava plaćanje poreza. U novom Zakonu o obrtu, koji će uskoro biti na saborskoj proceduri, predviđeno je da obrtnik u mirovini može legalno raditi određene poslove kao dopunsku djelatnost, rekao je ministar gospodarstva Branko Vukelić. Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Đuro Popijač ističe kako se sankcije državnog inspektorata u većini slučajeva odnose na registrirane poslovne subjekte i da je dovoljno pogledati oglasnik koji je pun neregistriranih tvrtki. Njegovo viđenje smanjenja sive ekonomije je i veća fleksibilnost tržišta jer se u takvom širokom krugu može razmahati prostor za nove poslove. Boris Odorčić Izvor: Business.hr www.business.hr

]]>