Dotjrane učionice čekaju školarce

Iako je zgrada dubrovačke Gimnazije desetak dana prije početka predstojeće nastavne godine nalik pravom gradilištu, završni radovi privode se kraju, a školarce će u rujnu dočekati “dotjerane” učionice i ostali prostori unutar ovoga zdanja. Unatoč ugovorom preciziranom roku o završetku posla do konca listopada, djelatnici metkovske tvrtke MGA, koji su, ističe ravnateljica Gimnazije Katija Radović, “fantastično obavili svoj dio posla”, okončat će aktivnosti za nekoliko dana, nakon čega slijedi završno čišćenje zgrade i opremanje novim namještajem koji već čeka na školskim hodnicima. Dubrovački gimnazijalci te “podstanari” – učenici starijih razreda Osnovne škole Marina Getaldića — koji su se protekle nastavne godine za trajanja radova, zajedno s profesorima, snalazili u novonastalim uvjetima, dobivaju nove podove i drvenariju u svim učionicama, lift s dodatnim agregatom, što će osiguravati njegov neometan rad pola sata nakon eventualnog nestanka električne energije, te dodatne prostore u potkrovlju zgrade namijenjene srednjoškolcima.

U tom dijelu su tri velike i dvije male učionice koje će se koristiti za strane jezike, a svaki razred bit će opremljen ormarom s TV-om, videom, DVD-om te grafoskopom. Kabineti će, naravno, imati nužnu opremu za izvedbu nastave iz pojedinih predmeta — kaže ravnateljica Gimnazije, podsjećajući da je prva etapa sanacije i uređenja ovog zdanja što je upravo pred završetkom i u koju je utrošeno 10,5 milijuna kuna, formalno počela unatrag pet-šest godina. Prvo se, naime, radila struja u cijelom objektu nakon čega je ponestalo novca pa su tada potpisani ugovori, zbog prolongiranih rokova, odnosno investicije koja se oduljila, postali neodrživi. Tek lani osiguran je novac te potpisan novi ugovor s metkovskim izvođačem, nakon čega je počela realizacija ove kapitalne investicije, što će nakon okončanja prve, imati i drugu fazu — uređenje okoliša i izgradnju školske dvorane, za koju već dulje od godine postoji idejno rješenje.

Druga faza radova, kako su često isticali odgovorni, međutim, trebala bi pričekati definiranje prostorno-planske dokumentacije Grada Dubrovnika, a o daljnjoj realizaciji ovoga projekta bilo je riječi i prigodom nedavnog obilaska gimnazijskoga gradilišta, potkraj srpnja. Tada su predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, te ovdašnji župan i pročelnici ureda za društvene djelatnosti dogovarali pojedinosti oko termina natječaja i ostalih popratnih aktivnosti koje bi mogle već krenuti i biti okončane do donošenja GUP-a, kako bi se dobilo na vremenu — napominje na koncu ravnateljica dubrovačke Gimnazije Katija Radović, prognozirajući na koncu da bi “prva lopata druge faze radova mogla krenuti možda za godinu dana”. Podsjetimo još samo da će, kako je prije najavljivao pročelnik Županijske službe društvenih djelatnosti Ivo Mujo, iz državnog proračuna tijekom ove i sljedeće godine za izgradnju gimnazijske dvorane i uređenje okoliša biti izdvojeno oko 20 milijuna kuna. Jasmina MRVALJEVIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr