Dotrajale cijevi zamijenit će najmoderni cjevovod

TENJA – Puknuće cijevi na glavnom opskrbnom cjevovodu prouzročilo je da su stanovnici Tenje u nedjelju u prijepodnevim satima ostali bez vode.

Kvar se zapravo dogodio u 23.15 sati, u subotu, no radnici Vodovoda za sanaciju kvara ipak su čekali jutarnje sate zbog izvjesne opasnosti od mina. Naime, cijev je pukla 40 metara od ulaza u Tenju, a taj se dio zemljišta i dalje smatra minski sumnjivom površinom. – Odmah nakon dojave stanovnika Tenje dežurni je zaposlenik Vodovoda izišao na očevid te procijenio da opasnost ipak nije toliko velika. Postojala je mala vjerojatnost da će doći do daljnjeg pucanja cijevi i izlijevanja vode preko ceste prema Tenji, no njegova je procjena bila da nema neke veće opasnosti, pa smo ipak odlučili sačekati jutarnje sate za sanaciju, kaže Željko Budimčić, rukovoditelj vodovodne mreže pri Vodovodu. Odmah izjutra osam radnika Vodovoda pristupilo je sanaciji kvara te su čak i prije roka zamijenili sporni dio cijevi.

Kako doznajemo iz Vodovoda uzrok kvara je moguće objasniti dotrajalošću glavnog cjevovoda u dužini od dva kilometra koji se proteže od južne obilaznice do ulaza u Tenju. Riječ je o cijevima od šest bara koje su u zemlju postavljene prije više od dvadeset godina. Cijelo je područje bilo zahvaćeno ratnim događanjima što je dodatno utjecalo na dotrajalost cijevi. – Jedno vrijeme taj vodovod uopće nije bio u funkciji, a bio je u središtu ratnih događanja, pa su deformacije materijala bile očekivane, kaže Budimčić. Kako bilo, stanovnici Tenje uskoro mogu očekivati znatno moderniji i kvalitetniji vodoopskrbni vod, budući da je sljedećih mjeseci u planu zamjena spornih i dotrajalih šestobarskih cijevi s novim duktil cijevima promjera 300 milimetara s cementnom oblogom iznutra. – Riječ je o trenutačno najkvalitetnijim cijevima tog tipa koje se nude na tražištu, pojašnjava Budimčić. Autor: A.KRISTEK Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr