Dovoljno plina za kućanstva

HRVATSKA – Bude li ova zima hladna poput prošle, stručnjaci upozoravaju da će se ponoviti i uobičajeni problemi u opskrbi plinom. Zato se sve češće postavljaju pitanja zašto plina zimi nema dovoljno. Osnovni problem je u tome što stalan ubrzani porast potrošnje ne prati i povećana dobava.

Tako se svake godine na plinski sustav priključi više desetaka tisuća novih potrošača, dok se puno sporije povećavaju raspoložive količine plina. U Ini tvrde da zbog nerealnih cijena u poslovanju s plinom stvaraju velike gubitke. U protekle četiri godine smo na prodaji plina izgubili više od 300 milijuna kuna, ističe član Uprave Ine Mirko Zelić. Naime, Ina oko 40 posto potrebnog plina uvozi iz Rusije, gdje ga plaća dvostruko skuplje od cijene po kojoj ga godinama prodaje Petrokemiji i HEP-u. I cijene za kućanstva su za oko 2,1 kunu niže od europskih, a Ina od tog iznosa dobiva samo polovicu.

Ni Ini niti stranim kompanijama nije se isplatilo ulagati u plinske projekte i osiguravanje dodatnih količina plina jer su znali da im oni neće donijeti zaradu. Stoga se godinama, unatoč sve većim potrebama, nisu gradili ni novi plinovodi prema Hrvatskoj pa plin možemo uvoziti samo jednim plinovodom preko Slovenije, a njegov kapacitet je potpuno popunjen, objašnjavaju u Ini. No čini se da će ova zima biti posljednja problematična jer je Vlada skratila rokove za gradnju plinovoda, a premijer Ivo Sanader, ujedno i predsjednik državnog Povjerenstva za plinofikaciju Hrvatske, njegovu je gradnju prema prioritetu izjednačio s gradnjom autocesta. Piše: Vjesnik Izvor: www.Mojaenergija.hr

]]>