Dovršena prva faza novog dijela deponija

UMAG – Ondje će se u vodonepropusnim jamama odlagati sanitarni otpad. Druga faza predviđa idućih godina sanaciju postojećeg deponija

U Donjem Picudu završena je gradnja prve faze novog dijela odlagališta za sanitarni otpad. Napravljene su, kako je objasnio predsjednik Uprave 6. maja, dvije tzv. kazete, a na prostoru prema glavnoj cesti Umag – Buje izgradit će se još tri. Riječ je o vodonepropusnim jamama – na zemlju površine 16 tisuća četvornih metara položena je plastična folija, a preko toga juta. Predviđene su drenažne cijevi koje će odvoditi kišnicu u crpnu stanicu i vraćati ih na odlagalište. Ondje će se smjestiti još i vaga, kućica za nju i uredi. Naokolo se uređuje vatrogasni put, a sve zajedno bit će ograđeno mrežom. U blizini se nalazi reciklažno dvorište u koje će se dovoziti sekundarni otpad, odnosno papir, željezo i ostalo što se skuplja po kontejnerima u gradu. Druga faza predviđa idućih godina sanaciju postojećeg deponija.

Od 1999. do 30. lipnja ove godine 6. maj je u proširenje tog odlagališta uložio više od šest milijuna kuna za projekte, studiju zaštite okoliša, kupnju zemljišta od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, nadzor koji obavlja riječki Fluming, asfaltiranje, izvođača radova – tvrtku Eurco iz Vinkovaca, i drugo. Projekt novog i sanacije postojećeg deponija stajat će skoro 22 milijuna kuna. Za ovaj projekt Gradu Umagu odobreno je sufinanciranje iz državnog Fonda za zaštitu okoliša u visini od 8,7 milijuna kuna, što bi se trebalo isplaćivati kvartalno.

Nakon sezone pogon 6. maja, osim ureda Uprave koji ostaju u centru, preselit će se u novu komunalno-servisnu zonu u Finidi površine oko četiri tisuće četvornih metara, koja je skoro dovršena. Čeka se samo uporabna dozvola. Zemljište pripada Gradu Umagu, koji je 6. maju dao pravo građenja. Dosad je ondje za garaže, radionice za popravak kamiona, skladište, garderobe, sanitarije, nadstrešnicu za održavanje manjih strojeva, trafostanicu, projekte, infrastrukturu, građevinske radove, materijal i opremu, hortikulturno uređenje i ostalo investirano više od 6,2 milijuna kuna bez PDV-a. Kako saznajemo od Martinisa, zona se počela uređivati prije četiri-pet godina. Prije nego što bude završena, trebat će, prema procjenama Martinisa, potrošiti barem još 550 tisuća kuna za asfaltiranje i postavljanje grijanja.

Među novonabavljenim su strojevima cisterna za pražnjenje septičkih jama od sedam kubika, koja još nije u pogonu, vrijedna 860 tisuća kuna, te kamion za prijevoz velikih kontejnera od pet kubika koja je stajala 610 tisuća kuna, sve s PDV-om. Kupljen je i kompaktor marke Caterpillar po cijeni bez PDV-a od 1,62 milijuna kuna, koji je na starom dijelu deponija svaki dan u punom pogonu. T. K. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr