Dovršenje autoceste Zagreb-Rijeka – 2008.

ZAGREB – Izgradnja punog profila autoceste Zagreb-Rijeka, koja bi trebala biti završena 2008. godine, financirat će se s 210 milijuna eura zajma Europske investicijske banke, odlučeno je u četvrtak u Banskim dvorima.

Vlada je dala državno jamstvo za taj zajam i tako, tvrdi ministar financija Ivan Šuker, uštedjela 30 milijuna eura na kamatama. Izgradnja punog profila 44,26 kilometara dionice Kikovica-Stara Sušica počet će 2006. i stajat će 260 milijuna eura, od čega 210 milijuna zajmom daje EIB. Još jedan zajam, 67,8 milijuna eura od Svjetske banke, iskoristit će se za poboljšanje uvjeta u školama i ostvarenje cilja po kojem bi, istaknuo je ministar znanosti Dragan Primorac, hrvatski obrazovni sustav do 2010. trebao postati najkonkurentniji u ovom dijelu Europe. Vlada je donijela odluku kojom se država obvezuje osigurati zemljište za POS-ove stanove ako ga ima. Na područjima posebne državne skrbi zemljište će se bez naknade prenositi Agenciji za pravni promet koja vrijednost zemljišta ne smije uračunavati u prodajnu cijenu stana, pa će cijene »kvadrata« biti niže za 70 eura.

Oko 2,3 milijarde kuna iz Državne riznice te iz udjela lokalnih jedinica iz poreza na dohodak u idućoj će se godini izdvojiti za izravnavanje za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne samouprave. Vlada je odlučila da će se za školstvo izdvojiti 1,3 milijarde kuna, za zdravstvene ustanove 424 milijuna, za javne vatrogasne postrojbe 278 milijuna, domove za starije i nemoćne 205 te 90 za centre za socijalnu skrb. Stopostotnom ratnom vojnom invalidu Davoru Hajdukoviću iz Varaždina Vlada je odlučila darovati kuću, a 250.000 kuna iz proračuna Caritasovoj akciji »1000 radosti«. Marija Pulić Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>