Dozvola vrijedi dvije, investitor čekao 25 godina!

NOVIGRAD – Dok se na ovih dana na Viru, pa i u Lovrečici, ruše bespravno sagrađeni objekti, u Novigradu, čini se, ima onih na koje to previše i ne utječe. U južnom dijelu naselja Šaini, u zaštićenom obalnom pojasu, blizu prometnice Novigrad – Umag, zelenilom zaklonjeno od očiju javnosti, niknulo je bespravno gradilište.

Betonom su zaliveni temelji nosivih zidova (nesuđene) građevine, a na pokušaj gradnje reagirale su gradske službe i obavijestile građevinsku inspekciju, koja je odmah postavila obavijest o obustavi radova. Promptnost inspekcije, doznajemo, može se dijelom zahvaliti i tome što su tih dana baš bili angažirani na uklanjanju bespravno sagrađenih objekata u Lovrečici pa im je Novigrad bio »usput«. Počelo je tako što je na dojavu o početku »sumnjive« gradnje na teren izašao djelatnik gradskog komunalnog odjela i na osnovu vapnom »iscrtanih« temelja na zemljištu utvrdio da se gradnja uistinu priprema. Prolazi vikend i nekoliko kišnih dana, nakon kojih komunalni redar ponovno dolazi i vidi betonom zalivene površine, ali i zatječe radnike na gradilištu. Od njih doznaje da je izvođač radova porečki Goran-inženjering, a na telefonski poziv u ovoj tvrtki vele da grade za investitora iz Zagreba. Istog dana Gradu dostavljaju građevinsku dozvolu iz 1981. godine (!), na kojoj, među ostalim, piše da prestaje vrijediti ako se u roku od dvije godine ne počne s radovima. U Gradu konstatiraju da nikakve gradnje sve do prije nekoliko dana nije bilo, a to argumentiraju i fotografijom područja neposredno prije betoniranja, kad su tek obavljeni prvi pripremni radovi. Kontaktiraju i investitora, koji pak tvrdi da su radovi počeli u propisanom roku, nedugo nakon izdavanja dozvole, no tada su tek »zaliveni« temelji koji su u međuvremenu propali (!?), prenosi nam Vanesa Marić-Medica, stručna suradnica za prostorno uređenje pri nadležnom gradskom odjelu. Uz, po svemu sudeći, nevažeću građevinsku dozvolu, investitor i graditelj u nizu su dodatnih prekršaja, napominje Marić-Medica, s obzirom da gradilište nije ni na koji način obilježeno ili zaštićeno kako to zakon nalaže.

Nakon razgovora s graditeljem i investitorom Grad »alarmira« građevinskog inspektora Eda Benkovića, koji dolazi na gradilište i zatvara ga, a otad pomaka nema. Tijekom jučerašnjeg dana nismo uspjeli razgovarati s inspektorom Benkovićem da nam potvrdi zatvaranje gradilišta. Recimo da na ovom području gradskom odlukom trenutno nije dozvoljena gradnja, iako je riječ o građevinskom zemljištu, doduše komunalno neopremljenom. Očekuje se donošenje novog Prostornog plana Novigrada te Detaljni plan uređenja koji će definirati dozvoljene sadržaje na tom prostoru. U Gradu doznajemo da osim ovog spornog slučaja postoji interes i drugih za gradnju na ovom području, no zasad se tek dozvoljava eventualna dogradnja postojećih objekata u okvirima važeće prostornoplanske dokumentacije i uz odgovarajuće dozvole. K. NEMET Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>