Drvena kuća

Zašto drvena kuća ?

Drvena kuća je tradicionalni objekt koji je razvojem tehnologije pripreme materijala i načina građenja doživio vrlo velik arhitektonski, tehnički, estetski i uporabni napredak.

Takve kuće se uspješno projektiraju kao obiteljske vile, kuće za odmor ili objekti javne namjene (restorani, moteli, objekti za sport i zabavu). Boravak u njima je posebno ugodan, a bogatstvo oblikovnih formi i prirodnih materijala (drvo – kamen) daje mogućnost neograničenih kombinacija formi i organizacije prostora.

Takvi objekti su trajni, dobro podnose sve vremenske uvjete, lagani su (ne trebaju posebne temelje), mogu se graditi na zidovima ili stupovima, kao prizemne ili katne konstrukcije, imaju veći vijek trajanja od zidanih i drugih objekata, održavanje je jeftinije, ne zahtijevaju klima uređaje (na koje postoje brojne primjedbe sa stanovišta utjecaja na zdravlje), brže se grade i puno uspješnije se uklapaju u okoliš od ostalih građevina.

Danas se sreću razni tipovi drvenih kuća, a oni se uglavnom razlikuju po tome da li je zid složenog presjeka (drvene obloge unutar kojih je izolacija) ili je zid monolitan od drva. U ovom članku govori se o drvenim kućama koje se grade od monolitnog zida od drva.

Ukrajinski tip drvene kuće

Stoljetna tradicija gradnje u drvu u Ukrajini skladno se uklopila u mogućnosti koje nudi suvremena tehnologija obrade drva i načina gradnje. Tako se već desetak godina u Ukrajini grade drvene kuće suvremenog koncepta – i po arhitekturi i po tehnologiji gradnje (slično američkom tipu «log home»).

Osnovna karakteristika Ukrajinskih drvenih kuća je da se grade od drvenih greda (debljine 14-22 cm i visine 14-18 cm) oblikovanih u obliku slova D , oblica ili pravokutnika. One su tokarene i savršeno oblikovane na potrebni profil. Samo jedna greda se izrađuje od gornjeg dijela stabla (četinar), prosušuje i priprema za ugradnju.

Te se grede slažu vertikalno jedna na drugu, međusobno pričvršćuju specijalnim vijcima, a međuprostor između dvije grede (uz široki spoj utor-pero) ispunjava se mineralnom vunom i specijalnim američkim hermetikom. Takva konstrukcija je čvrsta, stabilna i termički otporna na sve klimatske uvjete, a pogotovu na zemljotres. Debljina drva od 14 cm zadovoljava izolacijske potrebe za sve naše klimatske uvjete.

Tako vanjski zidovi ovog tipa odmah formiraju fasadu i unutarnju plohu zida bez dalje obrade, osim premaza.

Ostale posebnosti u ovakvoj gradnji su: posebna zaštita drveta tijekom građenja i nakon završetka objekta specijalnim prirodnim antisepticima (kao zaštita od bakterija, gljiva, crva i klimatskih utjecaja), ručna izrada vrhunske kvalitete po željenom projektu (koja dozvoljava i naknadne ograničene izmjene u projektu tijekom gradnje), posebna kvaliteta drveta (sjeverni četinari), razrađenost detalja i spojeva, podovi od specijalne sibirske listvenice (lokalni naziv za specijalnu vrstu četinara – po tvrdoći ravna hrastu, a vrlo je otporna na vodu), posebno kvalitetna stolarija, mogućnost ugradnje kovanih elemenata, specijalne grilje i brzina izvedbe.

Na kraju gradnje drvo se premazuje premazima na prirodnoj bazi koji mogu dati ton drvetu (zadžati boju drveta) ili ga obojati u širokoj paleti boja. Ovi finski premazi nanose se svakih pet godina nakon što se premaz nanese nakon gradnje i dvije godine poslije.

Obzirom na kvalitetu i način izrade (ručna izvedba) ove kuće su posebno atraktivne jer su jeftinije od drugih sličnih europskih i američkih proizvođača za 30-50%. Za ove kuće građa dolazi u obliku odvojenih oblikovanih greda koje se na licu mjesta kroje po duljini i spojevima ručnom izradom vrhunske kvalitete.

Na primjeru kuće za odmor sagrađene u Žumberku spomenutom tehnologijom prikazuju se na narednim slikama važni elementi ove uspješne gradnje.

Izvor: www.masmedia.hr