Drvene podne obloge

Pod pojmom «drveni podovi» obuhvaćeni su dugačke pojasne daščice u zaštićenom, voskiranom ili neobrađenom stanju, kao što su drveni parketi, gotovi parketi (masivni/oni koji nisu masivni), laminatni podovi, drvene obloge.

Dugačke pojasne daske

Dugačke daske su masivne drvene daske, koje se slažu u podne obloge u obliku utora i pera. Taj način polaganja je čest kod stropova od drvenih greda, a moguće je i polaganje kod tzv.»slijepih podova.»

Kako bi se reducirala mjera progiba dasaka pod opterećenjem, neophodno je voditi računa da je debljina drvene daske usaglašena s razmakom nosivih greda.

Nikako se ne smije prekoračiti minimalna debljina materijala od 20 mm. Trenjem između pojedinih dasaka pod opterećenjem nastaju šumovi škripanja.

Podovi od dugačkih dasaka se mogu zaštiti od vlage i prljavštine voskom i zaštitnim premazima za drvo, a moguća je i ugradnja neobrađenog drveta. Ukoliko obloge zbog vanjskih utjecaja dobiju neugledan i neuredan izgled , mogu se izbrusiti i tretirati sodom.

Drveni parket

Obloge od drvenog parketa se sastoje od masivnih parketnih elemenata, koji se proizvode industrijski te se tako ljepljenjem polažu u željenoj prostoriji jedan do drugoga . U trgovinama se mogu dobiti parketi u sirovom, neobrađenom stanju, ali i u verziji sa zaštitom.

Prilikom ugradnje neobrađenog parketa isti se nakon ugradnje mora izbrusiti. Drveni parket se može postavljati u plivajućoj formi ili kao višeslojni parket, uz čvrsto ljepljenje na nosivoj podlozi.

Gotovi parket

Gotovi parket se na tržištu nudi u dva oblika; kao tzv. masivni gotovi parket, kod kojeg se na donji sloj od cjenovno povoljnijeg masivnog drveta nanosi kvalitetna, mehanički opteretiva korisna komponenta.

Ako se radi o gotovom parketu koji nije masivan, onda se kao korisna komponenta koristi tanki drveni furnir ili sloj od plastike s drvenim uzorkom. Kao donji sloj kod parketa koji nema značajke masivnog, često se koriste i slojevi od drugih drvenih materijala npr. ploče od iverice.

]]>