Drveni prozori i njihove prednosti

Drveni prozori sa stilom i ekološkom osvještenošću. Drveni prozori su još uvijek atraktivni zahvaljujući svojim karakteristikama, ali i vizualni efekt se ne smije podcjenjivati. Jedan od najstarijih materijala poznatih čovjeku uopće je drvo. Tko si sad postavi pitanje, da li je to uopće relevantno, mogao bi biti iznenađen.

Drvo nudi izvrsnu toplinsku izolaciju. Površina drveta  ni na niskim temperaturama nije hladna na dodir . Zahvaljujući svojoj poroznoj unutarnjoj strukturi je drvo je u mogućnosti vanjsku vlažnost zraka pustiti u primjerenoj mjeri u unutrašnjosti doma. Različiti vremenski uvjeti i temperature nemaju gotovo nikakvog utjecaja na obrađene i održavane prozore od drveta: materijal nije niti krhak ni mekan, te iz tog razloga izuzetno trajan.

Također se ne smiju podcijeniti mogućnosti obrade drva. Da li je riječ o lijepim ukrasima ili učinkovitoj jednostavnosti, drveni prozori omogućuju savršenu realizaciju željenog oblika prozora. Razne vrste drva pogoduju, jer se njihova boja i struktura drva mogu odabrati po vlastitom ukusu . Drveni prozori čine vizualno kako izvana tako i unutar doma ugodan dojam promatraču.

Čak i kod moderno dizajniranih i izgrađenih kuća ne mora drvo predstavljati anakronizam, već se može smatrati kao zanimljiv kontrapunkt modernog dizajna ili se neprimjetno uvući u arhitekturu.

S obzirom na izolacijska svojstva kao i na toplinska – kao i vrsta zvučnog izolatora je drveni prostor ravnomjeran umjetnim materijalima. Upravo prirodan oblik omogućava čvrstoću i strukturu, koje moderna plastika i metali mogu postići samo skupim proizvodnim metodama.

Budući da drvo kao sirovina raste, ono pruža i izvrsnu energetsku ravnotežu – ne samo kao gotov izgrađen drveni prozor, već i za vrijeme proizvodnje. Iz tog razloga je drvo savršeno upotrebljiv materijal, koji je zahvaljujući modernoj tehniki gradnje još uvijek aktualno. Tako drveni prozori pružaju još uvijek zanimljive alternative u usporedbi sa plastičnim materijalima, jer dopuštaju pored dobre toplinske izolacije također i zanimljiv stil kao i vizualni dojam, s kojim se ne može usporediti niti jedan jednostavni prozorski okvir izrađen od plastike, metala itd .

]]>