Država hoće 22, županija 10, a ‘zeleni’ 6 terena za golf u Istri

BARBARIGA – ‘Zeleni’ traže da eventualno ostanu golferski kompleksi Markocija (Umag), Crveni vrh (Savudrija), Marlera (Ližnjan), Vrnjak (Grožnjan) sa dva terena, te Porto Mariccio (Barbariga)

‘Zeleni’ su protiv plana masovne gradnje terena za golf na prostoru Istarske županije. Po njima, to bi bilo ozbiljno narušavanje korištenja prostora i prirodnog okoliša. Prosvjednici od čelništva Županije traže hitnu izmjenu Prostornog plana, s tim da se umjesto predviđena 22 planira gradnja šest-sedam terena, koji su već dobili potrebnu dokumentaciju. “Igrališta za golf u Istri samo su izgovor za urbanizaciju i apartmanizaciju još nedirnutih dijelova prirode i obale. Pritisak investitora i popuštanje nadležnih u Istarskoj županiji pogubna su kombinacija za našu budućnost. Ako se hitno ne izmijeni Prostorni plan Istarske županije, odnosno ne ukine mogućnost gradnje čak 22 golf-igrališta, stanovnici Istre uskoro će se morati nositi s vrlo ozbiljnim problemima”, ističe se u prosvjednom pismu što ga potpisuju predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić i voditeljica Zelenog telefona Iva Šverko, a koje je građanima podijeljeno i na posebnom antigolf letku.

Potrošnja vode “Takva se stajališta zasnivaju prije svega na mogućnosti narušavanja prirodnog ambijenta radikalnom promjenom krajolika, pretjeranom korištenju vode koju ‘popiju’ golf-tereni te mogućem zagađivanju podzemnih voda pesticidima koji se također obilato koriste pri održavanju travnatih površina igrališta. Svako golf-igralište sa 18 rupa, prema procjenama europske golf-udruge, troši prosječno 2000 prostornih metara vode dnevno. Za 24 sata jedno igralište treba istu količinu vode koliko i gradić sa 8000 stanovnika, a voda je dragocjeno bogatstvo, osnovni uvjet života”, upozoravaju pulski zeleni. Ujedno tvrde da je alternativne mogućnosti korištenja vode, desalinizaciju, pročišćavanje otpadnih voda, korištenje starih napuštenih bunara i krajnje korištenje vodovoda u noćnim satima trebalo utvrditi kao obvezu, a ne kao preporuku. Svaki teren za golf u Istri, usto, zauzet će između 80 i 150 hektara zemljišta pa će njihovom gradnjom nestati šume i livade. Izvor: www.poslovni.hr

]]>