Država prijeti rušenjem većine staja i farmi u Piškorevcima?!

ĐAKOVO/PIŠKOREVCI – Dobiva li Slavonija, točnije Đakovština, svoj “slučaj Vir”? Veliko đakovačko prigradsko naselje Piškorevci ovih dana živi u bojazni od dolaska bagera i prvih slučajeva rušenja tamošnjih gospodarskih objekata, a iz razloga što se nalaze u vodozaštitnoj zoni đakovačkog Vodocrpilišta “Trslana”.

“Nismo mi krivi što je prvo nastalo selo i gradilo staje, farme, peradarnike, velike svinjce, a tek potom formirana vodozaštitna zona”, kažu stanovnici. No, da problem bude veći, procjenjuju Piškorevčani, gotovo cijelo mjesto (prema dosadašnjim odlukama), nalazi se u vodozaštitnoj zoni pa bi se u fokusu građevinske inspekcije i na meti bagera, strahuju, moglo naći čak 90 posto tamošnjih gospodarskih objekata – za držanje, uzgoj stoke (“na veliko”) i drugih, a iz razloga, tvrde mještani, jer se takve zgrade tretiraju kao zagađivači. Nekoliko Piškorevčana proteklih je dana, crno na bijelo, od osječke područne jedinice inspekcije Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, već dobilo Zaključak o dozvoli izvršenja, prema kojem trebaju ukloniti sporne objekte, a rok izvršenja kreće nakon 27. ožujka, tj. od jučer.

MINISTARSTVO: Ne uklanjamo ono što se može legalizirati – U pravilu, ne uklanjamo prioritetno one objekte koji se mogu legalizirati. Nije nam cilj rušiti nego da se postigne pravna sigurnost, što znači da se svi drže zakona, kratko je jučer za Glas Slavonije prokomentirala Kata Gojević, glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Izvor:www.Glas-Slavonije.hr

]]>