Državno zemljište neće se prodavati nego davati u koncesiju

ZAGREB – Za pitanje prodaje privatnog zemljišta osnovat će se posebna međuresorna vladina radna skupina

Premijer Ivo Sanader jučer je u Vladi održao konzultacije na najvišoj razini o pregovorima o pristupanju Europskoj uniji. Naime, na sastanku su sudjelovali predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, predsjedajući Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Ivica Račan, predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskog sabora Neven Mimica, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i voditeljica Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Kolinda Grabar-Kitarović te glavni pregovarač Vladimir Drobnjak.

Kretanje kapitala U priopćenju Vlade ističe se da je na sastanku, uz informiranje o dosadašnjem tijeku screeninga, poseban naglasak dan na poglavlje “Sloboda kretanja kapitala i osobito nekretnina, koji je i predmet najvećeg interesa javnosti”. U tom smislu razmatrani su i pravci daljnjeg djelovanja radi učinkovitog nastavka procesa pristupanja i pune zaštite državnih interesa u tom procesu. Određujući se prema tim pitanjima, predsjednik Vlade Sanader je u izjavi nakon sastanka rekao da se državno zemljište neće prodavati, nego davati u koncesiju. Kada je riječ o prodaji privatnog zemljišta, najavio je da će se formirati međuresorna radna skupina u Vladi koja će izraditi daljnju strategiju i zakonska rješenja u tom području, koja će se potom predložiti Nacionalnom odboru Hrvatskog sabora. Iz Vlade najavljuju da će se takve konzultacije organizirati i za druga važna pitanja, primjerice za poljoprivredu, zaštitu okoliša ili tžrišno natjecanje. Uz teme vezane uz poglavlje “Sloboda kretanja kapitala”, na sastanku se razgovaralo i o nastavku procesa pristupanja tijekom austrijskog predsjedanja Europskom unijom, te o provedbi Komunikacijske strategije za informiranje hrvatske javnosti o Europskoj uniji i pripremama za članstvo u predpristupnom razdoblju.

Prijepori ostali Šef Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, Ivica Račan, kazao je kako i dalje ostaju prijepori u vezi s prodajom hrvatskih nekretnina. Na sastanku je, prema njegovim riječima, dominirao stav kako pregovaračku poziciju o tom pitanju treba zauzeti tek ujesen, a do tada treba pripremiti zakonska rješenja koja bi zaštitila hrvatske nekretnine. Iako su ga iz HDZ-a javno prozvali kako je SSP-om kojeg je potpisao kao bivši premijer omogućio rasprodaju hrvatskih nekretnina strancima, Račan i dalje inzistira na tome kako su ta rješenja zadovoljavajuća jer predviđaju liberalizaciju tržišta nekretnina 2009. godine, te tri izuzeća od prodaje – poljoprivredno zemljište, zemljište koje se proglasi javnim interesom, te zemljište na području zaštićene prirode. Posebno bi, kaže, bio zadovoljan ako bi ta tri izuzeća ostala trajna. Račan smatra kako su zakonska rješenja za nekretnine mogla biti donesena i nije bilo razloga za kašnjenje s tim, no zbog nerada Vlade to još nije učinjeno. Vlada gubi vrijeme i ne priprema građane i državu na pregovarački proces, ističe Račan, a Sanader je samo dobar lobist, nešto manje dobar ministar vanjskih poslova, a katastrofalan predsjednik Vlade.

]]>