Duznici.net – popis loših poduzetnika i obtnika!?

OSIJEK – U ponedjeljak, 21. studenoga u rad je pušten IT servis “duznici.net” koji će vlasnicima obrta i trgovačkih društava omogućiti prelistavanje baze potraživanja drugih korisnika kao i unos podataka o vlastitim potraživanjima.

Riječ je o bazi podataka iz koje će korisnici servisa brzo i jednostavno moći provjeriti svog potencijalnog klijenta, odnosno njegove platežne navike prije stupanja u eventualni poslovni odnos. “Ideja projekta je da se stvori što je moguće vjerodostojnija baza potraživanja trgovačkih društava i obrta u Republici Hrvatskoj dok je konačan cilj tog projekta razvoj kulture poslovanja kod svih gospodarskih subjekata. Nadamo se da će taj projekt izazvati lančanu reakciju kulturnog poslovanja”,istaknuli su iz “duznik.hr” tima prilikom predstavljanja stranice. Princip rada servisa temelji se na razmjeni podataka korisnika za koje se uz zahtjev za unos podataka u bazu mora priložiti i potvrda o njihovoj vjerodostojnosti u obliku autentičnih dokumenata. “Svi korisnici imaju pravo objave potraživanja uz predočenje određene dokumentacije iz koje je vidljivo postojanje poslovnog odnosa i dospjelog neospornog potraživanja, bez toga neće moći objaviti podatke o potraživanju.

Ti će podaci biti objavljeni sve dok nas korisnik ne obavijesti o djelomičnom, odnosno potpunom namirenju potraživanja i ne naloži izmjenu ili uklanjanje tih podataka. Na taj će način svaki sudionik u poslovnom odnosu paziti da se ponaša korektno, moralno i dolično kvalitetnom poslovanju”, ističu idejni tvorci ove web stranice. Dodaju i kako servis, suprotno općeprihvaćenom mišljenju, nije nikakav oblik “stupa srama” ili “crne liste”, već informativni servis koji svojim korisnicima daje informaciju više o njihovom potencijalnom klijentu prilikom ugovaranja poslovnog odnosa. No, koliko se taj informacijski servis uistinu razlikuje od sustava famoznih “crnih lista” banaka i telekomunikacijskih tvrtki pokazat će vrijeme, iako se već sada može zaključiti kako je riječ izvrsnom načinu poticanja pozitivnog poslovanja. Autor: I.KUKIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>