Dvjesto milijuna eura za nova 142 megavata

SPLIT – Čelnici Hrvatske elektroprivrede u četvrtak su s Klubom banaka potpisali 200 milijuna eura težak kreditni aranžman koji će najvećim dijelom biti iskorišten za rekonstrukciju i dogradnju Termoelektrane Zagreb i Hidroelektrane Lešće.

Riječ je o dosad najvećem investiranju HEP-a u povećanje svojih proizvodnih kapaciteta. U sklopu povećanja kapaciteta Termoelektrane Zagreb, postojeći blok A izgrađen 1962. zamijenit će se novim, u što će se investirati oko 70 milijuna eura, uz rok izgradnje od 36 mjeseci. Konačni rezultat će biti dodatni kapacitet u proizvodnji električne energije od 100 MW i toplinske energije od 80 MW. Uz postojeće kapacitete na rijeci Dobri, Hidroelektrana Lešće će dodati dva nova generatora sadašnjim kapacitetima. Projekt obuhvaća i brojne rekonstrukcije infrastrukture. Vrijednost mu je 67 milijuna eura, a rok izgradnje 42 mjeseca, čime će se ukupnom kapacitetu HEP-a dodati 42,29 MW godišnje. Preostalih 60 milijuna bit će upotrijebljeno za financiranje niza manjih investicijskih projekata unutar HEP grupe radi obnove postojećih ili izgradnje novih proizvodnih kapaciteta.

Goran Gazivoda, zamjenik predsjednika uprave HVB Splitske banke, kazao nam je da je projekt financiranja započeo 6. lipnja 2005. kada je HEP odaslao zahtjev za klupskim kreditom u iznosu 200 milijuna eura. – Možemo reći da je posao bio zaključen kada je 8. srpnja HEP objavio koje će banke činiti klub, te iznose njihovih udjela. Cijeli ovaj kompleksni posao odrađen je, dakle, u vrlo kratkom roku budući je tržište odlično reagiralo na HEP-ov zahtjev za klupskim financiranjem. Gazivoda dodaje da uspješna suradnja HVB Splitske banke i HEP grupe traje još od 1997. kada je HEP otvorio račun u tadašnjoj Bank Austria. Frenki LAUŠIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>