Dvostruke fasade

Kod tih se fasada na objekat postavlja sa svih strana stakleni omotač. Razmak između stvarne fasade i drugog staklenog omotača iznosi 0,60 do 1,00 m. Stakleni omotač ima otvore kroz koje vanjski zrak struji u međuprostoru.

Ulazno i izlazno strujanje zraka kroz otvore se može kontrolirati. Diskusije o smislu dvostrukih fasada kao i o njihovim prednostima i nedostacima su bile kontroverzne.

Osnovna konstrukcija

Drugi stakleni omotač je upravilu obično staklo (ESG ili VSG) . U tom vanjskom omotaču zrak struji unutra i vani, tako da je međuprostor između staklenog omotača i fasade objekta ventiliran zrakom.U međuprostoru se u pravilu instaliraju uređaji solarne izolacije. Unutaranji omotač objekta predstavlja konvencionalna topla fasada.

Bitne prednosti dvostruke fasade su:

 • poboljšana zvučna izolacija
 • solarna izolacija postavljena u međuprostoru
 • prirodno ventiliranje radnih mjesta kao i moguđnost hlađenja noću otvaranjem prozora
 • smanjeni «propuh» kada su otvoreni prozori na zgradi
 • smanjenje toplinskih potreba u zimskom razdoblju

  Bitni nedostaci dvostrukih fasada su:
 • visoki investicijski troškovi
 • povećani pogonski troškovi naročito kod čišćenja
 • veći građevinski volumen odnosno veća prostorna površina za istu korisnu površinu
 • manja izmjena zraka kod otvorenih prozora bez vjetra
 • veći prijenos zvuka između susjednih prostorija kod otvorenih prozora

  Transparentna toplinska izolacija (TWD)

  Kao transparentna toplinska izolacija se označava s jedne strane princip funkcioniranja sunčeve energije preko transparentno izoliranog zida u svrhu zagrijavanja, a s druge strane sustavi koji propuštaju svjetlost.

  TWD se sastoji od vrlo tankih staklenih ili plastičnih cjevčica, koje se u većoj količini «slažu» između staklenih ploča. Po sličnom principu funkcionira krzno polarnog medvjeda, kod kojeg bijelo krzno na tamnoj koži izaziva enormno izolacijsko djelovanje.

  TWD-sustavi nisu potpuno prozirni, već preko kuta upada svjetlosne zrake nastaje disperzivna svjetlost, koja može ravnomjerno osvijetliti prostor. U-vrijednost tipskih TWD-sustava iznosi ca. 1,0 W/m2K; dodatna prednost uz akumulaciju svjetlosti jeste i dobra zvučna izolacija.

  Zidovi s prozorima

  Zid s prozorima sastoji se od jednog fasadnog elementa s više prozorskih elemenata odnosno elemenata vrata. Taj element se postavlja u zidne otvore ili otvore fasada, koji često obuhvaćaju više katova.

  Poznati primjeri su zastakljenja stubišta, galerija i zidnih površina na terasama, koje su najčešće izvedene kao stupno-profilne konstrukcije, rjeđe kao betonske ili zidne konstrukcije.

  Prozori

  Najčešći slučaj primjene stakla jesu prozori. Prijelaz je kombiniran, pri čemu se prozor uglavnom sastoji od okvira i stakla, kojima se zatvaraju otvori u fasadama.

  Danas se za prozore isključivo koriste izolacijska stakla. Staklene fasadne konstrukcije obuhvaćaju nasuprot tome kompletan samonosivi ili nenosivi sloj, koji predstavlja vanjski omotač objekta i koji ispunjava mnoštvo građevinsko-fizikalnih zahtjeva.

  ]]>