Ekonamještaj od starog hrasta

VIROVITICA – Veliku pozornost na 11. međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede “Viroexpo 2006.” privukao je izložbeni prostor tvrtke Adut iz Donjih Andrijevaca.

Oni su predstavili svoj ekoprojekt “Rustik”, odnosno namještaj koji uz pomoć svojih kooperanata izrađuju od starog drveta, isključivo hrasta. “Mi kažemo da ne siječemo šumu i ne uništavamo prirodu. Tvrtku smo osnovali 1995. i prvo smo se bavili antikorozijom i pjeskarenjem drveta”, kaže direktor Stjepan Hanunjak. Projekt je prije tri godine osmislio dipl. ing. Dinko Cindrić iz Slavonskog Broda. “Koristimo hrastovinu izvan klase, odnosno onu koja ima mnogo grešaka i koja bi se inače koristila kao ogrjevno drvo ili kao elementi za parket. Izrađujemo i namještaj od drvenarije starih kuća, odnosno greda. Cijeli jedan objekt u Slavonskom Brodu napravili smo od srušenog starog štaglja”, kaže Cindrić. Riječ je o rustikalnom masivnom namještaju, stolicama teškim i do 30 kilograma ili stolovima teškim do 200 kilograma pa se ne koristi kao pokućstvo u manjim stanovima.

“Opremamo veće kuće i stanove, ugostiteljske objekte i lovačke domove. Mnogo narudžbi imamo iz Istre i Dalmacije, a sve više i iz inozemstva”, ističe Cindrić, dodajući kako su sajmovi idealna prilika za predstavljanje proizvoda pa već za nekoliko dana putuju na sajam lova u Salzburg. Obrtnik-kooperant Ivan Vukovac ističe da se u inozemstvu više cijeni takav namještaj jer je izrađen od prirodnih materijala. “Teško nam je uvijek prikupiti novac za nastup na inozemnim sajmovima pa smatram da bi nam s bar polovinom troškova trebala pomoći Hrvatska obrtnička komora”, smatra Vukovac. Zajedno s Adutom, na sajmovima izlaže i drvorezbar Antun Maračić iz Nove Gradiške, čija unikatna umjetnička djela savršeno nadopunjuju rustikalni namještaj pa predstavljaju dio zajedničkog projekta. Autor: G.GAZDEK Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>