Energetska učinkovitost prilika za izlazak građevinskog sektora iz krize

Zagreb, 25. studenoga 2010. – Strateška odrednica Hrvatske je unaprjeđenje sustava energetske učinkovitosti, kako bi se smanjila potrošnja električne energije za 20 posto, kao i emisija stakleničkih plinova. Cilj je da se do 2020. godine 20 posto ukupne energije proizvodi iz obnovljivih izvora, kazao je Darko Horvat, ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva na današnjem stručnom skupu obrtnika građevinara, održanom u Hrvatskoj obrtničkoj komori, na kojem se govorilo o stanju u građevinskom sektoru i energetskoj učinkovitosti zgrada.

Izgradnja novih hidroelektrana i pratećih sustava je nacionalni projekt. No, već nekoliko godina država i tvrtkama sufinancira projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, a u tu svrhu će i u 2011. godini iz državnog proračuna biti izdvojeno 220 milijuna kuna, napomenuo je Horvat.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Mato Topić istaknuo je da svi obrtnici, pa tako i oni građevinske struke osjećaju posljedice krize, a opterećuju ih problemi sive ekonomije i visokih poreznih davanja. Stoga su se u paketu 30 antirecesijskih mjera, koje je HOK uputio Vladi RH još krajem 2008. godine, našli i prijedlozi Ceha graditelja. Obrtnici građevinari, kao i oni koji se bave završnim radovima u građevinarstvu, dodao je Topić, čine značajan dio ukupnog obrtništva – od 90.000 trenutačno aktivnih obrtnika, njih je oko 12.000.Cijene usluga u graditeljstvu su pale, rokovi naplate potraživanja su neizvjesni, a posljedica toga je pad broja obrta koji imaju registriranu djelatnost iz područja graditeljstva za 11 posto u proteklih godinu dana, naglasio je Zvonko Pecikozić, predsjednik Ceha graditeljstva Hrvatske obrtničke komore. Novi zamah u vidu investicija i novih poslova može se dogoditi samo povećanjem investicija u infrastrukturu i jačanjem poticane stanogradnje na korist velikih i malih poslovnih subjekata, dodao je Pecikozić. Na seminaru „Energetska učinkovitost zgrada“ inozemni i domaći stručnjaci, među ostalim, govorili su o energetskim karakteristikama zgrada, zahtjevima i smjernicama EU, potporama i poticajima za ugradnju energetski učinkovitih toplinskih uređaja, i mnogim drugim temama.Organizator 3. stručnog skupa građevinara HOK-a i seminara ”Energetska učinkovitost zgrada” je Hrvatska obrtnička komora, u suradnji sa Hrvatsko – austrijskom trgovinskom komorom te Udrugom strojarsko-brodograđevnih inženjera.