Eurocraft – prvi obrtnički korak u Europu

HOK – Hrvatski obrtnici iskoristili su početak pregovora Hrvatske s Europskom unijom kako bi dobili prva sredstva iz pretpristupnih fondova namijenjenih za prilagodbu obrtništva i malog poduzetništva standardima EU.

Riječ je o projektu Eurocraft, vrijednom 100.000 eura, koji su zajednički kandidirali Hrvatska obrtnička komora (HOK) i Belgijsko/flamanska organizacija obrtnika, malih i srednjih poduzetnika (UNIZO). Sredstva dodjeljuje flamanska vlada, a namijenjena su isključivo prilagodbi hrvatskih obrtnika EU. Potpisivanje Sporazuma o razumijevanju kojim se potvrđuje projekt Eurocraft tempirano je za vrijeme službenog posjeta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Belgiji. Poslovno pametan potez je i odabir UNIZO-a, najveće poduzetničke organizaciji u Belgiji, s tradicijom duljom od sto godina, koja ima više od 82.000 članova i 150.000 klijenata. Organizacija posluje u flamanskom dijelu Belgije, koji predstavlja 80 posto belgijskog gospodarstva i ima drugi po veličini BDP u cijeloj Europskoj uniji, odmah iza Luksemburga. »Vrlo je važno da se povezuju malo i srednje poduzetništvo Hrvatske i europskih zemalja, a ne samo veliki gospodarski subjekti«, istaknuo je predsjednik Mesić prilikom potpisivanja Sporazuma. »Obrtnici, mali i srednji poduzetnici najbolje planiraju, koriste i izvršavaju svoje obveze, i za razliku od velikih, najčešće proizvode za tržište, a ne za skladište«, zaključio je Mesić.

Bruxelles je srce Europe, centar Europske unije, i kao što smo se mogli sami uvjeriti, administrativna mašina, mjesto gdje se donose sve bitne odluke ujedinjene Europe. Kako je naglasio Stjepan Šafran predsjednik Hrvatske obrtničke komore, potpisivanje Sporazuma o razumijevanju još je jedan dokaz opravdanosti otvaranja Ureda HOK-a u Bruxellesu i pokazatelj da u EU postoji interes za hrvatsko obrtništvo. »Sporazum nas obvezuje na dvogodišnju suradnju, ali mi se nadamo da će se ona uspješno nastaviti i kasnije. Obuka stručnih komorskih službi i pronalaženje poslovnih partnera u Belgiji primarni su zadatak naše suradnje. Nadamo se da će tijekom ovih kontakata naši partneri prepoznati mogućnosti koje im pruža poslovanje s hrvatskim obrtnicima i malim poduzetnicima.

To su prije svega jeftinija radna snaga, porezne olakšice i poticajne mjere Vlade RH«, rekao je Šafran. Svoju potporu potpisivanju Sporazuma o razumijevanju dao je i Hans Werner Müller, generalni tajnik Europske unije obrtnika, malih i srednjih poduzetnika (UEAPME) koji je naglasio kako je hrvatsko obrtništvo u brojnim segmentima naprednije od pojedinih tranzicijskih zemalja koje su već sada članice EU. Snaga hrvatskog obrtništva iz godine u godinu sve je veća. Povećava se broj obrtničkih radionica, proizvodnih je obrta više od 12.000, a u turističkom sektoru njihov broj premašuje 16.000, što je posebno zanimljivo europskim partnerima, pa neslužbeno doznajemo kako su u pripremi i neki novi sporazumi o suradnji. Luka Capar Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>