Eurodom: Ako je prouzročio štetu, izvođač radova će je i sanirati

OSIJEK – Osječani čiji su domovi smješteni uz najveće gradilište u Hrvatskoj, ono budućeg Eurodoma, iz dana u dan se susreću s novim problemima, a njihov je “prst krivnje” usmjeren – prema gradilištu.

Sudeći prema posljednjem izvješću Zavoda za stanovanje, s pravom. Nedavno su na dvokatnicama u Istarskoj 16 i 18a popucali zidovi, pukotine su široke i po nekoliko centimetra. Stanari tvrde da su uzrok radovi, te strahuju da je ugrožena stabilnost njihovih domova. – Pokušao sam kontaktirati odgovorne osobe kako bi prekinuli radove, ali cijelo vrijeme me vrte u krug. Građevinska inspekcija me uputila na Općinski sud, oni na sudskog vještaka, koji me opet vratio Inspekciji. Nitko mi ne može ili jednostavno ne želi pomoći!, ogorčen je Vladimir Prutki, stanar oštećene dvokatnice. Pita se zašto ne postoje stručne komisije koje bi neprekidno pratile stanje građevina u okolini gradilišta, te poručuje da “Građevinska inspekcija ne radi svoj posao”. Njegova dvokatnica nije jedini slučaj oštećenja infrastrukture i građevina oko gradilišta. Zavod za stanovanje, osim iz Istarske 16 i 18a, dobio je prijave iz Vukovarske 29c i 29d. “Popucao je temelj zgrade. Odvajaju se zidovi, popucale su stepenice. Zgrada se naginje prema Istarskoj”, kažu, između ostalog, u izvješću predstavnici suvlasnika Stjepan Gal i Damir Škoro.

Budući da je građevinska jama dubljine znatno veće kote od podruma spomenutih zgrada, smatramo utemeljenom prijavu vlasnika stanova, stoji u izvještaju Zavoda. Podsjetimo, krajem prošlog tjedna došlo je do ulegnuća terena, što je najvjerojatniji uzrok dvostrukom puknuću distributivnog cjevovoda. Tada su, navodno, nekim stanarima i “pločice sa zidova otpadale”. Nitko, međutim, nije mogao sa 100-postotnom sigurnošću reći da je uzrok ulegnuću upravo Eurodom. Čak ni Ljubomir Novoselić, direktor Vodovoda, premda je najavio, kako će se uzorci ispitati u suradnji s investitorom i izvođačem radova. – Ako je došlo do bilo kakvih oštećenja na okolnim zgradama, pozivamo građane da upute službeni zahtjeve za sanaciju prema Eurodomu. Ako su radovi uistinu uzrok, ispričavamo se građanima, a od izvođača ćemo tražiti da sve sanira, odnosno poduzme mjere kako ne bi došlo do novih oštećenja, kaže Darko Tolić, direktor prodaje osječkog Euroherca, jednog od osnivača Eurodoma. Zaključuje kako je i u samom ugovoru s izvođačem radova definirano da je izvođač obvezan sanirati sva oštećenja. Autor: D. SMAJO/M.MIHALJEVIĆ Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>