Europski tjedan kretanja i Dan bez automobila

Europski tjedan kretanja obilježava se svake godine od 16. do 22. rujna, s tim da je 22. rujna proglašen je Danom bez automobila.

Ovogodišnja tema Pametno putovanje na posao ima za cilj promovirati održive načine putovanja na posao i u školu potičući alternativne modele kretanja kao što su biciklizam, hodanje, javni prijevoz, te zajedničko korištenje automobila. Ovim se želi doprinijeti smanjenju prometnih gužvi, zagađenja i efekta staklenika, te poboljšati zdravlje i kvalitetu života. Na portalu MojaEnergija potražite više informacija o načinima putovanja, te se uključite u akcije koje se provode diljem Hrvatske poput nagradnog natjecanja Zelene akcije “Život bez auta”. Rast cijena goriva u Hrvatskoj je u svakom slučaju dobar motiv za pokušaj! Izvor: Portal Moja energija www.mojaenergija.hr

Dan zaštite ozonskog omotača Danas smo suočeni s dva ključna globalna problema zaštite okoliša: uništavanjem ozonskog omotača i klimatskim promjenama. Kako bi se skrenula pažnja na pojačanu razgradnju ozona i stanjivanje ozonskog omotača 16. rujna se slavi kao Dan zaštite ozonskog omotača. Više informacija moguće je pronaći na portalu MojaEnergija.