Europski tjedan kretanja

HRVATSKA – Europski tjedan kretanja pokrenut je 2002. godine, a obilježava se svake godine od 16. do 22. rujna. Kraj Tjedna, 22. rujna proglašen je Danom bez automobila

Svake godine Europski tjedan kretanja ima posebnu temu. Ove godine tema je Pametno putovanje na posao (Clever Commuting). Cilj je teme promovirati održiv način putovanja na posao i u školu potičući alternativne modele kretanja kao što su biciklizam, hodanje, javni prijevoz te uzimanje u automobil suputnika na zajedničkom pravcu. Ovom glavnom temom Europski tjedan kretanja želi doprinijeti smanjenju prometnih gužvi, zagađenja i efekta staklenika, te poboljšati zdravlje i kvalitetu života, osobito u gradovima.

U nastavku se nalaze informacije vezane uz europska i hrvatska događanja, te materijali koji pokazuju koje su prednosti pametnog putovanja na posao. Promet: onečišćenje, buka, gužva… Ovdje možete pronaći kratke informativne tekstove o onečišćenju i buci uzrokovanim prometom, porastu broja osobnih vozila, cijeni posjedovanja vlastitog automobila, kao i savjete za pametnije putovanje na posao, u nabavku ili na izlet. Tekstovi su preuzeti sa službenih stranica Europskog tjedna kretanja. Službene web stranice Europskog tjedna kretanja Na službenim stranicama Europskog tjedna kretanja, moguće je naći različite zanimljivosti, te korisne informacije i savjete. Zainteresiranim udrugama i jedinicama lokalne samouprave nude se različiti oblici sudjelovanja u ovoj globalnoj akciji. Stranice imaju ažuran popis aktivnosti koji se provode u raznim gradovima. Informacije o događanjima u hrvatskim gradovima možete naći ovdje.