Europsko tržište korisnika prostora pokazuje znakove oporavka, no interes investitora i dalje je slabo

Međutim, poboljšanje na investicijskom tržištu, kojem smo svjedočili u drugoj polovini prošle godine, usporilo se dok Europa izlazi iz teških gospodarskih prilika. Dok tržište korisnika prostora pokazuje znakove jačanja, interes investitora je oslabio.

Na tržištu vrhunskih uredskih prostora u većini glavnih centara zakupnine su ostale stabilne ili čak rasle tijekom drugog tromjesečja, te su kratkoročna predviđanja općenito pozitivnija. U gradovima koji su zabilježili pad zakupnina ne bi trebalo biti daljnjih pomaka u iznosima do kraja godine.

Stope prinosa kod investicijskog ulaganja u uredske prostore ostale su nepromijenjene diljem Europe i za očekivati je da će tako i ostati tijekom trećeg tromjesečja.Istraživanje iznosa zakupnina za visokokvalitetne skladišno-logističke prostore obavljeno u 26 gradova pokazuje da su one tijekom drugog tromjesečja ostale na istoj razini, što se očekuje i u slijedećem tromjesečju. Ukoliko i dođe do porasta zakupnina on će biti izazvan smanjenjem ponude što je posljedica nedostatka špekulativne izgradnje više negoli porasta potražnje od strane korisnika.Stope prinosa za nekretnine ove vrste na nekim tržištima počele su padati zahvaljujući solidnoj potražnji investitora i nedostatku kvalitetnih projekata; no, da bi se ulagači uvjerili u korisnost ulaganja, stanje kod korisnika treba se popraviti.

Obzirom da je Hrvatska jedna od malobrojnih europskih zemalja koja je još uvijek u recesiji, zakupnine uredskih prostora počele su se stabilizirati, ali na nižim razinama, što je posljedica porasta stope nepopunjenosti prostora. Zakupnine skladišnologističkih prostora još uvijek su stabilne većinom zbog uravnoteženosti ponude i potražnje. U zadnjih 12 do 18 mjeseci došlo je i do porasta stope prinosa i njihove stabilizacije na postignutoj razini.

Izvješće o stanju na Europskom tržištu nekretnina, a posebno o iznosu zakupnina i stopa prinosa izrađuje se za svako tromjesečje i obuhvaća 25 različitih gradova. Za preuzimanje kopije izvještaja kliknite ovdje ili idite na: www.kingsturge.co.uk/research