Eurosuper 95 pada na osam kuna

VARŠAVA – Hrvatska će Vlada, unatoč dramatičnom rastu cijena nafte na svjetskom tržištu, donijeti odluku koja će litru eurosupera 95 svesti na osam kuna.

Premijer Ivo Sanader odlučio je da se smanji trošarina. Ta odluka bit će donesena u petak na sjednici Vlade, a premijer je skratio posjet Poljskoj kako bi se u četvrtak mogao sastati sa čelnicima Uprave Ine. »Želim poručiti hrvatskoj javnosti da će Vlada odgovoriti na ove najnovije izazove oko porasta cijene nafte na svjetskom tržištu. Za sutra sam pozvao Upravu Ine jer me izuzetno zanima način na koji su radili najnovije kalkulacije na temelju koje je došlo do poskupljenja goriva. Tražit ću kompletan uvid u te kalkulacije i da se cijene smanje«, rekao je u Varšavi, završavajući službeni posjet Poljskoj, premijer Ivo Sanader. »Predložit ću i Vladi smanjenje trošarina, jer smatram da je to korak koji Vlada mora učiniti uz dodatnu inspekciju Ininih cijena. Pratiti ćemo i dalje stanje cijena na svjetskom tržištu i sukladno tome donositi nove odluke«, kazao je premijer. Sanader je kazao da će se voditi računa o standardu hrvatskih građana, koji se želi obraniti. »Dao sam nalog u srijedu poslije podne ministru Vukeliću i Šukeru da mi se za četvrtak pripremi prijedlog o smanjenju trošarina. PDV od 22 posto se ne može mijenjati, ali se mogu smanjiti trošarine«, kazao je Sanader. Premijer je kazao da je cilj smanjiti cijenu za dva najvažnija derivata, Eurosuper 95 i Eurodizel, jer za njih i u gospodarstvu i među građanima postoji najveći interes.

»Hrvatska će Vlada naći način kako zaštititi građane kada je riječ o cijeni benzina u ovom trenutku koji je iznimno težak zbog rasta cijena goriva na svjetskom tržištu. Zanima me kalkulacija prema kojoj je Ina izvršila promjenu cijena«, rekao je Sanader. Na novinarsko pitanje je li Ina prevarila Vladu u odnosu na dogovor i hoće li zbog toga biti sankcija Sanader je kazao: »Sigurno je da ću u četvrtak od Uprave Ine tražiti vrlo jasne odgovore na neka pitanja koje postavlja javnost, a koja ću i ja postaviti. I to vrlo odlučno i tražit ću vrlo jasne odgovore«. Sanader je ponovio da ga najviše zanima kalkulacija, jer se cijena može podići 50 lipa, ali može i 35 lipa. »Vlada o tim kalkulacijama nije znala ništa, a znali smo samo da cijene goriva trebaju ići gore jer je tako u cijelom svijetu. A mene zanima zbog čega su tako visoko podignute cijene«, kazao je premijer Ivo Sanader u Varšavi. Jurica Körbler Izvor: www.Vjesnik.hr

]]>