Forum umjesto Ulice Sergijevaca

PULA – Pula bio iduću turističku sezonu mogla dočekati s potpuno uređenim glavnim trgom Forumom. To nam je jučer izjavio pulski gradonačelnik Valter Drandić koji je već naložio nadležnim odjelima da pripreme materijale za predstojeću rekonstrukciju i uređenje trga.

Iako je to sve još na razini ideje, smatram da je uređenje Foruma prioritet, odnosno prvi korak koji moramo napraviti za uređenje starog grada, poručuje pulski gradonačelnik. Drandić je naime, vrlo brzo nakon što je došao na gradonačelničku funkciju najavio odustajanje, odnosno odgađanje rekonstrukcije Ulice Sergijevaca koju je bivša pulska vlast kanila provesti i za što je bilo planirano 17,5 milijuna kuna. Prema do sada dostupnim informacijama, Drandić procjenjuje da bi cijeli posao uređenja Foruma koštao nešto više od tri milijuna kuna. Inače, glavni pulski trg zbog rupa i izbijenih starih kamenih ploča postao je gotovo neprohodan, što za nepažljivog prolaznika, pogotovo turista, čiji je pogled više zaokupljen Augustovim hramom i komunalnom palačom negoli tlom po kojem hoda, može završiti gadnom ozljedom noge, što se, uostalom, i događalo.

Na naše pitanje znači li to da će se novac, odnosno dio novca namijenjen Ulici Sergijevaca preusmjeriti na uređenje Foruma, Drandić nas je ispravio da nikakav novac nije bio namijenjen za Ulicu Sergijevaca. Novac za uređenje Foruma, pojasnio je on, namaknut će se od spomeničke rente, s tim da Grad od tog prihoda već raspolaže s više od dva milijuna kuna. On podsjeća da je novac od spomeničke rente namjenski i može se koristiti jedino za uređenje starog grada. Gradonačelnik procjenjuje da bi radovi na Forumu mogli početi već ove godine. Govoreći o tome koji bi bio sljedeći korak u uređenju starog grada, Drandić je napomenuo da bi nakon Foruma, po njegovom mišljenju, prioritet bila Kandlerova, a ne Ulica Sergijevaca, premda je, kako je rekao, sada još prerano govoriti o tome. N. IVANOVIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr