Gdje se vari, trguje i gradi – Na crno se radi

SPLIT – Rad na crno ostaje rak-rana splitskoga gospodarstva, a tome u prilog idu službeni podaci o 106 tvrtki i obrta u kojima su inspektori zatekli “ilegalce”. Djelatnost s najvećim brojem neprijavljenih radnika je trgovina, a potom slijede graditeljstvo i brodogradnja

Trgovina, ugostiteljstvo, graditeljstvo, brodogradnja – upravo tako glasi ljestvica djelatnosti u kojima su službenici Državnog inspektorata zabilježili najveći broj neprijavljenih radnika u splitskim tvrtkama od početka godine. Rad na crno ostaje rak-rana gospodarstva u našem gradu, a tome u prilog idu službeni podaci o 106 tvrtki i obrta u kojima su inspektori zatekli “ilegalce”. Premda su protiv neodgovornih poslodavaca pokrenuti prekršajni postupci, a nekima naplaćene i pripadajuće kazne u iznosu od 30 do 120 tisuća kuna po neprijavljenom radniku, ipak se čini da se sivoj ekonomiji sve teže staje na kraj.

Predsjednica dalmatinskog ogranka Sindikata trgovine Hrvatske Margareta Malger ističe kako u tom poslovnom sektoru cvjeta rad na crno, u čemu prednjači većina velikih trgovačkih centara na području Splita. – Rad na crno u splitskom trgovačkom sektoru nema tendenciju opadanja, štoviše, neprijavljivanje djelatnika, razna zakidanja i neplaćanje prekovremenog rada su svakodnevica. Tome kumuju državne službe koje ne pokazuju interes za borbu protiv lošeg odnosa poslodavaca prema djelatnicima. Mislim da inspektori rada bilježe veliki promet, ali malu zaradu – kaže Margareta Malger. Ugostitelj Damir Rogošić, predsjednik cehovskog udruženja pri županijskoj Obrtničkoj komori, smatra kako se najveći broj neprijavljenih radnika u toj djelatnosti javlja tijekom ljetne sezone. Najčešće su, prema njegovim riječima, u pitanju neregistrirani štandovi za prodaju pića na splitskim plažama, čiji vlasnici ne prijavljuju ni djelatnike.

Veće ugostiteljske tvrtke i obrti često su na udaru inspektora, ali pritom se “male ribe”, primjerice, kafići po zabačenim gradskim četvrtima, izvuku iz mreže nadzora. Mislim da su nužne češće kontrole, jer su sporni i razni pokretni objekti koji u mjesec-dva pokupe zaradu, a potom izbjegavaju platiti obveze prema radnicima – naglašava Rogošić. Javna je tajna da broj neprijavljenih radnika u graditeljstvu ne opada unatoč stalnim kontrolama, a trbuhom za kruhom na splitska gradilišta stalno pristižu i strani državljani, pretežno iz BiH, čiji je radni status vrlo upitan. – Graditeljstvo je u opasnim vodama jer tvrtka s neprijavljenim radnicima ima manje obveze i može bolje konkurirati za poslove.

Stalno se borimo protiv rada na crno u svim područjima poslovanja, ali bez snažnije potpore državnih službi teško će se postići veći uspjeh – ističe Špiro Barčot, regionalni povjerenik SSSH-a. Direktor “Dal-koninga” Željko Krstičević tvrdi da u toj tvrtki nikad nije bilo neprijavljenih djelatnika te se, kako kaže, ulažu maksimalni napori kako bi kooperanti poštovali propise. – Na gradilištu POS-a sve je uredno jer od naših partnera tražimo da riješe odnose sa zaposlenicima. Mislim da je broj tvrtki koje drže radnike na crno sve manji jer su tijekom proteklih 10-12 godina s tržišta postupno otpadali svi koji se ne pridržavaju zakona – zaključuje Krstičević. piše Gordan ZUBČIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>