Ginuli za domovinu a nisu branitelji?!

Hrvatska – Uzaludan je bio pokušaj šibenskih profesionalnih vatrogasaca na čelu s njihovim ratnim zapovjednikom Antom Bodulom, da za sebe, ali i druge kolege u Hrvatskoj, osiguraju priznanje statusa hrvatskih branitelja u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 1993. godine.

PROFESIONALNIM VATROGASCIMA NEĆE BITI PRIZNAT STATUS HRVATSKIH BRANITELJA OD 1990. DO 1993. GODINE IAKO SU ZAPOVIJEDI DOBIVALI OD KRIZNOG ŠTABA, VOJSKE I POLICIJE Naime, taj im se status ne priznaje u tom periodu jer su djelovali kao organ uprave, iako su stvarnu nadležnost nad vatrogascima imali Krizni štab, vojska i policija, od kojih su izravno primali zapovijedi i prema njima djelovali. Nerijetko i pod kišom granata. Samo šibenski profesionalni vatrogasci u tom su razdoblju najgoreg ratnog vihora imali četiri poginula i tri teško ranjena pripadnika.

Međutim, formalno su priznati kao branitelji tek od 1. siječnja 1994. godine, otkad su u sastavu MUP-a. Tako su u slučaju profesionalnih vatrogasaca ponovno presudili papirnati kriteriji, odnosno organizacijska pripadnost, a ne činjenica tko je doista bio na prvoj crti bojišnice. – U cijeloj priči niz je apsurda. Primjerice, status hrvatskih branitelja u cijelosti su ostvarili pripadnici zagrebačke vatrogasne brigade jer su čitavi rat organizacijski bili pod MUP-om. Nadalje, po posebnom rješenju ministra obrane isto pravo dobili su i svi djelatnici ureda za obranu – kazao nam je Ante Bodul, ne želeći umanjivati ničije zasluge tijekom rata.

Nezadovoljan Zakonom o pravima hrvatskih branitelja koji regulira status profesionalnih vatrogasaca i tražeći njegovu dopunu, Bodul je pisao na brojne adrese, od resornog ministarstva, svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pa do saborskog Odbora za ratne veterane. Njihov odgovor posebice je intrigantan. U njemu stoji da bi se prihvaćanjem dopune znatno proširio broj korisnika prava iz Zakona, a za što bi bilo potrebno osigurati puno više novca. Nadalje, pišu u Odboru, trebalo bi mijenjati i pojam sudjelovanja u obrani suvereniteta RH, a i same definicije hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata. – Dakle, nije važno jesmo li negdje bili i ratovali ili nismo. Problem je očito u novcu. No, mi ne tražimo da se suma novca za branitelje povećava, već da se od postojeće podijeli ravnopravno svim sudionicima rata. Također, očito je teže mijenjati formu i definiciju, nego odbiti nekoga tko je svoje pravo zaslužio. Činjenica je da se ovakvim birokratskim odnosom degradira veliki broj ljudi. Doslovce im se odnosi čast i ponos – ogorčeno je zaključio Bodul. K. GULIN Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

Kuhinje

]]>