Gipsane zidne ploče i građevinska fizika

U slučaju požara plamen nailazi na prepreku kod gipsanih ploča – ili rečeno stručnim rječnikom; gips ne povećava opterećenje požarom u zgradi. Baš suprotno, gips svojom specijalnom kristalnom strukturom daje aktivni doprinos sprečavanju širenja požara te se tako dokazao kao učinkoviti vatrootporni građevinski materijal.

Sposobnost preuzimanja vode indicira čitav niz građevinskih materijala – nažalost ne uvijek kao prednost objekta. Kod gipsa je taj postupak ipak koristan jer gips preuzetu vodu pod određenim izmijenjenim klimatskim uvjetima ponovno predaje okolišu. Na taj način gips uspješno regulira klimu stanovanja u unutarnjim prostorijama. To isto vrijedi za gipsane zidne ploče koje odbijaju vodu.

Zvučna zaštita s gipsanim zidnim pločama

Kao homogeni masivni građevinski materijal zidne gipsane ploče omogućuju izvanrednu zvučnu izolaciju unutarnjih pregradnih zidova. Direktan prijenos zvuka iz jedne u drugu prostoriju je reduciran. Optimalan koncept zvučne zaštite uzima u obzir i neželjenu translaciju zvuka preko bočnih građevinskih elemenata. Taj problem rješavaju gipsane zidne ploče s elastičnim priključkom na sve granične zidove, stropove i podove; Građevinski elementi su zvučno tehnički odvojeni i ne potiču se međusobno. Prijenos zvuka sporednim putovima je učinkovito smanjen.

Protupožarna zaštita s gipsanim zidnim pločama

Gipsane zidne ploče u vlažnim prostorijama

Dodatni plus u pogledu sigurnosti u kuhinjama i kupaonicama nude gipsane zidne ploče koje odbijaju vodu. Kako se sastoje od hidrofobnog štuk gipsa štite bolje od bilo kojeg nanesenog zaštitnog grundiranja. Difuzijsko svojstvo ploča nije ugroženo hidrofobiranjem. Preuzimanje vode iznosi nakon 2 sata totalnog taloženja vode manje od 5 procenata težine. Funkcionalna sigurnost pregradnih zidova može se povećati ako se za miješanje i izglađivanje žlicom za izglađivanje koristi specijalno ljepilo za tu svrhu.Ovakvo rješenje štiti zidove od vlage kod prodora vode u vrijeme izvođenja građevinskih radova i kod kasnijih oštećenja od vode. Sastoji se od ekspandiranog stakla koje je apsolutno vodonepropusno odnosno paronepropusno.Gips je mineralni, nezapaljivi građevinski materijal (klasa građevinskog materijala A1 prema normi DIN 4102). U slučaju požara plamen nailazi na prepreku kod gipsanih ploča – ili rečeno stručnim rječnikom; gips ne povećava opterećenje požarom u zgradi. Baš suprotno, gips svojom specijalnom kristalnom strukturom daje aktivni doprinos sprečavanju širenja požara te se tako dokazao kao učinkoviti vatrootporni građevinski materijal. Kemijska formula gipsa glasi CaSO4.2H2O. Gips se sastoji iz kalcij sulfata i vode (dihidrat). Obje molekule vode nisu kemijski vezane, već su nataložene u međuprostorima strukture te čine udio od 20 % na kompletnom građevinskom elementu.Djelovanjem topline za vrijeme požara gipsu se oduzima voda. Hidratna voda koja se nalazi u kristalima isparava ioduzima požaru energiju. Homogene zidne građevinske ploče od gipsa debljine 100 mm pružaju otpor vatri tri sata, bez utičnica i 4 sata.

Pregradni zidovi s protupožarnim zahtjevima

Pregradni zidovi i predomotači od gipsanih graševinskih zidnih ploča klasificirani su prema normi DIN 4102 i mogu se svrstavati u protupožarne klase prema tabeli bez dodatnih dokaza. Dakle certifikat ili ispitni dokaz nisu potrebni.

Navedene vrijednosti postižu se bez slojeva žbuke. Elektroinstalacije kao prekidači i utičnice mogu se ugraditi u zid bez ograničenja u pogledu protupožarne zaštite, jedino ne smiju biti pozicionirane jedne na suprot drugima na obje strane na obje strane zida.]]>