Gotovo pola Hrvatske grije se na drva

ZAGREB – Gotovo polovina hrvatskih kućanstava grije se na peći na drva, njih 43 posto, dok ih manje od deset posto uživa u blagodatima centralnoga grijanja iz gradskih toplana, koje je još uvijek najjeftinije.

Drugim riječima, gotovo 608.000 kućanstava od njih ukupno 1,4 milijuna i ove će zime ložiti svoje peći na drva, dok će ih samo oko 126.000 imati grijanje iz toplane. Ostali, pak, koriste centralno grijanje iz uređaja u zgradi ili stanu, bilo da je riječ o centralnom na drva, loživo ulje, struju ili neko drugo gorivo, ili pak imaju peći na plin, struju, loživo ulje ili ugljen. Na ljestvici šest najčešćih goriva za grijanje, drvo je, kao najzastupljenije u hrvatskim domovima, ujedno i među najskupljima, treće po redu. Uzme li se u obzir da sezona grijanja službeno traje šest mjeseci, od 15. listopada do 15. travnja, kućanstvo od prosječnih 60 četvornih metara stana u tih pola godine za grijanje na drva mora izdvojiti ukupno, u prosjeku, 2.500 kuna, uključujući i prijevoz, te istovar. Iako je u nekim dijelovima Hrvatske drvo za loženje moguće kupiti i na rate, ono se ipak u većini slučajeva plaća jednokratno, a uz ostale troškove, stanovništvo u gradovima koje koristi peći na drva, platiti mora i piljenje, koje se plaća 35 kuna za metar kubični drva, što za prosječnih deset metara drva znači i dodatak od 350 kuna, dakle 2.850 ukupno.

Zagreb i Osijek: Toplane najjeftinije Interesantno, no cijena kubičnog metra drva, s prijevozom i istovarom, jednaka je u, primjerice, Gorskom kotaru i, udaljenijem Primorju, 256 kuna po metru, što znači da će prosječno kućanstvo u Gorskom kotaru koje preko zime i ranog proljeća potroši 12 do 15 kubika drva, za grijanje morati izdvojiti ukupno 3.072 do 3.840 kuna, a kućanstvo u mediteranskom okruženju koje potroši oko sedam kubika, oko 1.800 kuna. Oni koji se u Gorskom kotaru ili Lici, primjerice, griju na centralno grijanje na drva, i treba im 20-25 metara po sezoni, za to moraju, jednokratno, izdvojiti 5.120 do 6.400 kuna. U Zagrebu, pak, metar kubični s “dostavom” stoji 280 kuna, što znači da će kućanstvo u metropoli na desetak metara, i rezanje, potrošiti ukupno 3.300 kuna. Podatak o tome koliko se kućanstava po gradovima grije na pojedino gorivo, na žalost, nismo dobili. No Zagreb i Osijek imaju centralno grijanje iz mjesnih toplana, ujedno i najjeftinije grijanje. U Zagrebu je na toplane priključeno 98.000 kućanstava, u Osijeku njih oko 28.000. Po sezoni grijanja, kućanstva od prosječnih 60 kvadrata u tim gradovima moraju izdvojiti 1.320 kuna, odnosno 220 kuna mjesečno, podatak je Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).

Jednotarifna brojila nepovoljnija Bez premca po skupoći je, međutim, grijanje na struju, na koje je u Hrvatskoj, na žalost, do daljnjega osuđeno 14 posto kućanstava (200.000). Peći na struju koristi oko 185 tisuća njih, od ukupno 1,4 milijuna nastanjenih kućanstava, dok ih oko 15.000 ima centralno grijanje na struju u zgradi ili stanu. Od listopada do travnja oni koji se griju na struju izdvojiti moraju ukupno 4.800 kuna, dakle oko 800 kuna mjesečno, ako kućanstvo ima dvotarifno brojilo. No, ako s tim, dvotarifnim brojilom, imaju akumulacijsku peć, i pune je isključivo za trajanja jeftinije tarife, onda će za grijanje mjesečno trebati manje, oko 550 kuna. Najlošije, međutim, prolaze oni s jednotarifnim brojilom, koji će za grijanje morati izdvojiti ukupno 5.760 kuna, odnosno 960 kuna mjesečno!

Loživo ulje drugo po skupoći Drugo po skupoći je grijanje na loživo ulje. Sezonski kućanstvima koja se griju na taj način treba u prosjeku 3.690 kuna, odnosno 615 kuna mjesečno. Slijedi, kako je već rečeno, drvo, a zatim grijanje na plin za 2.500 kuna po sezoni grijanja, odnosno 416 kuna mjesečno, pa ugljen, koji će kućanstvo u šest mjeseci stajati 2.100 kuna (350 mjesečno), te konačno, centralno grijanje iz toplane, po ukupnoj cijeni od 1.320 kuna, odnosno 220 kuna mjesečno. Rast cijene struje od šest posto za kućanstva, koji se dogodio u rujnu, neće znatnije utjecati na troškove grijanja, ističu u NHS-u, dodajući kako bi kućne budžete, međutim, moglo uzdrmati eventualno poskupljenje plina, onima koji koriste taj energent. Najveći udar će, upozoravaju u NHS-u, doživjeti oni koji su odabrali grijanje na loživo ulje, jer njegova cijena od 4,65 kuna po litri više nije povoljna. Rast cijene struje, loživog ulja i, eventualno plina, moglo bi ove zime utjecati na rast potrošačke košarice za najmanje osam posto, zaključuju sindikalisti. Autor: Bojana MRVOŠ PAVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>