Grad asfaltirao Tihu ulicu bez potrebnih dozvola!?

OSIJEK – Vječni, blatni problem stanovnika Tihe ulice u Briješću, ali i svih onih koji su njome bili prisiljeni prolaziti, gradska je uprava odlučila riješiti prvo posipanjem novoga sloja tucanika, a zatim i asfaltiranjem, iako za postavljanje sloja asfalta nije mogla ishoditi lokacijsku i građevinsku dozvolu.

Razlog je tomu činjenica da zemljište kojim prolazi ova cesta nije u vlasništvu Grada Osijeka nego privatnika. Kako doznajemo, dvije su osobe prije napuštanja Hrvatske i preseljenja u Srbiju doseljenicima iz bosanske Posavine prodali svoja isparcelizirana zemljišta, odnosno svo zemljište osim dijela kojim prolazi cesta. Upravo su ti imovinsko-pravni odnosi bili spoticajni kamen pri dosadašnjim pokušajima da se asfalt dovede i do kuća stanovnika Tihe ulice. Ipak, u nemogućnosti da problem riješi na zakonom propisan način, Grad se odlučio za bespravnu gradnju stavljajući interes velikoga broja stanovnika ovoga naselja ispred zakonske odredbe koja je priječila asfaltiranje. – Ne vjerujem da naša ulica konačno postaje dijelom grada, umjesto da izgleda kao velika blatna kaljuža. Ovo smo čekali godinama, nadamo se da nam zbog problema s vlasništvom tog zemljišta ministrica Dropulić neće poslati bagere da poruše “bespravnu” gradnju. Asfaltiranje ceste u 21. stoljeću ne može se usporediti s bespravnom gradnjom vila na moru. Živimo u pravnoj državi u kojoj se privatno vlasništvo mora poštivati, ali nije u redu da zbog dvije osobe, ta dva navodna vlasnika zemljišta, mi ostali živimo u blatu. Ovo se moralo ovako napraviti, složni su stanovnici Briješća.

Dogradonačelnik Osijeka Gordan Matković potvrdio je da je asfalt postavljen bez lokacijske i građevinske dozvole, ali i ustvrdio da one ni nisu bile potrebne. Kada je postavljen tucanički sloj uvidjeli smo da je to kratkotrajno rješenje i zato smo se odlučili na asfaltiranje kao kvalitetnije i trajnije rješenje. Postoje mogućnosti da se određeni poslovi nazovu drugim imenom. Zakon dopušta da se sanacija ceste obavi i “presvlačenjem” slojem asfalta. Naša je intencija bila samo riješiti problem stanovnika Tihe ulice, jer kako objasniti ljudima koji iz kuće izlaze samo u gumenim čizmama da zakon ne dopušta rješavanje za njih životnog problema, rekao je jučer Matković, te dodao da vlasnici spornoga dijela zemljišta ne mogu spriječiti prometovanje tom ulicom te da će biti obeštećeni. Samo da Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, koje izdaje naloge za uklanjanja bespravno izgrađenih objekata, taj problem sagleda na isti način kao i vodstvo grada Osijeka. Autor: E.SOUDIL Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>