Grad još uvijek ne zna koju imovinu posjeduje

OSIJEK – Koliko ukupno vrijedi zemljište u vlasništvu Grada Osijeka, podatak je kojim ne raspolažu u osječkom Poglavarstvu, što možda i ne bi bilo šokantno da nije i druge činjenice: na istoj se adresi ne može dobiti ni specifikacija koja su sve zemljišta u vlasništvu Grada.

Tako, primjerice, ako želite kupiti parcelu koja je u gruntovnici uvedena kao gradsko zemljište, postoji mogućnost da Grad ili ne zna da zemljište posjeduje, ili pak njim ne može raspolagati zbog neriješenih društveno-pravnih odnosa s državom. – Evidencija o vlasništvu postoji, ali trenutačno nije potpuna. Najveći problem su neriješeni vlasnički odnosi između gradske i državne uprave, budući da postoji velik broj zemljišta koja su službeno u vlasništvu države, a vode se kao vlasništvo Grada. Kada netko želi kupiti takvo zemljište, Grad ne može raspisati natječaj, a kad ga je potrebno urediti na bilo koji način, za radove se mora tražiti dopuštenje države – rekao nam je Oliver Grigić, član osječkog Poglavarstva.

Tako doznajemo da u Osijeku postoji i nekoliko cijelih ulica koje službeno ne pripadaju Gradu pa je pri njihovoj rekonstrukciji ili obavljanju bilo kakvih infrastukturnih radova potrebno prvo dobiti cijeli niz dozvola za rad od pravog vlasnika – države. A da će u području sređivanja evidencija uskoro biti značajnih pomaka, nije izgledno budući da je, kako kaže Grigić, riječ o “opsežnom poslu koji će zahtijevati maksimalan napor gradske uprave i dulje razdoblje”. Knjige se moraju “dovesti u red” pomoću usporedbe podataka o spornim zemljištima iz gruntovnice i katastra, što nije “jednodnevni posao”. – Pitanje imovine u vlasništvu Grada se rješava. Evidencija se neprekidno dopunjava, no, budući da je riječ o opsežnom poslu, ukupna vrijednost gradske imovine još će neko vrijeme ostati nedefinirana – kaže Grigić. Dodaje i kako su najveća prepreka do tog cilja već spomenuti nesređeni društveno-pravni odnosi. A dok ih netko ne sredi, gradski proračun biti će uskraćen za eventualni priljev sredstava od prodaje ili koncesije, za gradske potrebe, neiskorištenog zemljišta. Autor: I.KUKIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr