Grad naručio popravak, a morat će ga platiti stanari!

OSIJEK – Sredinom srpnja stanari na Vijencu Ljube Babića 9 pobunili su se što Grad ne sanira opasno ulegnuće na pločniku i cesti ispred njihove zgrade, već mjesecima čeka da javna površina “tone”, rupa se širi na deset četvornih metara i prijeti katastrofom.

Istovremeno stručnjaci su utvrdili kako je riječ o “propalom” kanalskom kućnom priključku čiji trošak sanacije trebaju platiti korisnici, odnosno vlasnici stanova spojenih na priključak, no s tim se stanari nisu složili smatrajući da plaćaju komunalnu naknadu i druge poreze iz kojih Grad treba sanirati štete u naselju starom 37 godina, to više što trošak prema “Vodovodovom” predračunu iznosi oko 8.900 kuna, koje nemaju u pričuvi. Ipak, na zadovoljstvo stanara, početkom kolovoza prjeteća “provalija” je “nestala” jer su radnici “Vodovodove” poslovne jedinice “Kanalizacija” 27. srpnja otvorili radilište ispred zgrade i popravili priključak, dio pločnika i ceste. Budući da je u istovjetnim situacijama zakonsko pravilo da radove popravka kanalskog kućnog priključka naručuju i plaćaju stanari zgrade koji ga koriste, a ne Grad, pitanje je tko će platiti ovaj popravak i saniranje rupetine na javnoj površini.

Vladimir Vouk, voditelj PJ “Kanalizacija”, naglašava kako je utvrđeno da je uzrok propadanja javne površine dotrajao napukli kanalski kućni priključak, što je snimljeno i dokumetirano te će faktura ovih dana biti ispostavljena korisnicima priključka preko Zavoda za stanovanje, koji je upravitelj zgrade na Vijencu Lj. Babića 9. – Gradskom odlukom o odvodnji otpadnih i oborinskih voda, utemeljenoj na Zakonu o komunalnom gospodarstvu “Vodovod-Osijek”, račun za obavljene poslove i trošak za utrošeni materijal plaća vlasnik priključka, odnosno korisnik. U ovom slučaju bilo je sporno tko će naručiti radove i je li riječ o kućnom kanalskom priključku.

Zavod za stanovanje je upravitelj zgrade i bio je upoznat o nužnoj sanaciji i radovima koji se plaćaju iz troška pričuve korisnika priključka. Grad je dao nalog da vidimo što je u pitanju i otklonimo uzrok napuknuća, a trošak ide na teret vlasnika priključka, odnosno vlasnika etažnih stanova, koji, na žalost, još nisu shvatili odgovornost za popravak kvara na svom priključku, koji je izvan zgrade – pojašnjava Vouk, dodajući kako ima slučajeva u kojima se “Kanalizacija” spori i dugotrajno “nateže” oko plaćanja računa, ali do sada nije bilo tužbi protiv neplatiša. Naime, naplata sudskim putem i k tomu pokretanje prekršajnog postupka zakonski su mogući. Autor: N.ŠPOLJARIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr