Grad Našice bespravno uklonio stogodišnje tise?

NAŠICE – “Dođite i fotografirajte ovu tešku sramotu za grad. Bez dozvole režu stogodišnje tise koje je posadio grof Pejačević i koje su bile ukras dvorca i parka koji je zaštićen.

To je užas što rade!”, govorila nam je u telefonsku slušalicu revoltirana Našičanka, koju je razljutila sječa zaštićenih tisa iza dvorca Pejačević, koji se nalazi u zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture. Nakon te anonimne dojave, kao i telefonskog poziva kojim nas je o sječi tisa obavijestio i mr. Branko Sitaš iz Uprave šuma Našice, potražili smo odgovor od gradonačelnika Našica Zdravka Rončevića, kojega smo pozivom zatekli na odmoru. U telefonskom razgovoru on je odbacio optužbe o nedozvoljenom nasilju nad drvećem kako to misle pojedini Našičani. – To je planirana sječa koja je bila više nego neophodna jer su grane uništavale pročelje dvorca. Ne možemo dopustiti uništavanje dvorca i, prema tome, sječa tisa je opravdana.

Građanima koji su nazvali novinare poručio bih da prestanu voditi brigu o onome za što nisu zaduženi i da se odviknu od anonimnog kritiziranja. Takvi građani stalno nešto prigovaraju, a ne bi došli u gradsku upravu i zatražili podatke o tome koliko novca grad izdvaja za održavanje parka, koji je ponos grada, zahvaljujući ribičima koji su u njemu svakodnevno. Pitam našičke dušobrižnike hoće li možda oni platiti obnovu pročelja dvorca ili pak odštetu ako grana nekome padne na glavu i ozlijedi ga? Dosta mi je tih sitnih duša – ljutito je rekao Rončević, koji u iskazivanju nezadovoljstva nije poštedio ni novinarku Glasa Slavonije, kojoj je prigovorio na stvaranju nepotrebne galame oko sječe tisa i upozorio da će, kao Bandić, ograničiti pristup informacijama. Na naš upit je li nadležni Ured državne uprave upoznat sa sječom tisa, Rončević je odgovorio pozitivno.

Međutim, jučer smo konzultirali i inspektora zaštite prirode, mr. Željka Vukovića, koji je demantirao gradonačelnika. – Sječu nisam dopustio, a imam saznanja da nije ni nadležni Ured državne uprave u Osijeku. Idući tjedan dolazim u inspekcijski nadzor kako bih utvrdio tko je angažirao sjekače i tko su oni bili. Ako nije bilo dopuštenja, a preliminarna saznanja na to ukazuju, odgovorne pravne i fizičke osobe ići će na sud zbog nepoštovanja pozitivnih regula Zakona o zaštiti prirode – bio je jasan Vuković i podsjetio da je Gradu Našicama ranije izdao rješenje o uklanjanju suhih i dotrajalih stabala iz parka jer su ugrožavala sigurnost prolaznika, te da u njemu nisu spomenute zaštićene tise. Autor: S.FRIDL