Grad odobrio obnovu tvrđavske kovačnice

SLAVONSKI BROD – Hrvatska obrtnička komora 2005. godinu proglasila je Godinom tradicijskih i umjetničkih obrta. Projektom obnove povijesne kovačnice u Tvrđavi Brod akciju je podržala i Obrtnička komora Brodsko-posavske županije.

OBRTNIČKA KOMORA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE UKLJUČUJE OBRTNIKE U AFIRMACIJU VOJNE UTVRDE

“Tradicijski i umjetnički obrti najbolji su pokazatelji dugovječnosti i uspješnosti naroda, koji su zahvaljujući njima stotinama godina živjeli u skladu s prirodom. Odlika tradicijskih obrta je da koriste prirodne resurse i budućim naraštajima ostavljaju dobre temelje za budućnost. Akcija HOK-a ima za cilj upozoriti da dijelu autohtonih obrta prijeti izumiranje, a naš projekt obnove kovačnice, osim zaustavljanja izumiranja ovog obrta, ima za cilj i obogatiti turističku ponudu grada”, kaže Željka Pergl, tajnica Obrtničke komore Brodsko-posavske županije. Ideju Županijske obrtničke komore podržalo je Poglavarstvo grada Slavonskog Broda i za lokaciju kovačnice namijenilo prostor u zapadnoj kurtini. Riječ je o istom prostoru u kojem je u drugoj polovini 18. stoljeća radio tvrđavski kovač. Projekt obnove kovačnice stajat će oko 332.000 kuna.

Uz gradsku potporu, u Županijskoj komori očekuju da će projekt kovačnice nepovratnom potporom podržati i Ministarstvo gospodarstva za čiji su natječaj ovaj projekt takođe kandidirali. “Realizacijom tog projekta nije završen plan afirmacije starih umjetničkih obrta. Međutim, treba podsjetiti da je već u tijeku sličan projekt glazbarske radionice. Inicijativu za obnovu kovačnice u Tvrđavi dao je jedini registrirani obrtnik kovač u Brodsko-posavskoj županiji Drago Žambok. U ovoj obitelji stasa već četvrta generacija kovača i ta činjenica daje dodatnu kvalitetu projektu, ističe Ž.Pergl. ( M.Vr.) Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

Bazeni – gradimo.hr

]]>