Grad omogućio stanarima proširenje kuća predviđenih za rušenje

PULA – Gradsko poglavarstvo na svojoj je posljednjoj sjednici usvojilo novu odluku o rekonstrukciji građevina koje su, pojednostavljeno rečeno, namijenjene za rušenje te je uputile Gradskom vijeću na konačno usvajanje.

Iako zbunjuje činjenica da bi netko rekonstruirao građevinu predviđenu za rušenje, praksa pokazuje da takvih situacija ima, a i mi smo pisali o upravo takvim kućama na Verudi, u Krležinoj ulici, koje su vrlo stare, neke čak i stotinu godina, izgrađene legalno, ali se nisu mogle uskladiti s planovima te su predviđene za rušenje i tako je već gotovo dva desetljeća. U međuvremenu svi korisnici, odnosno vlasnici nisu mogli urediti niti proširiti svoje objekte, primjerice dograditi kupaonice, jer je starom odlukom o njihovoj rekonstrukciji bila definirana vrlo mala površina za pojedine građevine. Ova je odluka donesena, kako je pojašnjeno, radi osiguranja neophodnih uvjeta života i rada, odnosno podizanja standarda u pogledu kvadrature pripadajuće određenoj kategoriji stana.

Garsonijera je tako bila limitirana na 20 kvadrata, a novom je odlukom predviđeno da se može proširiti do 31 četvornog metra. Nadalje, umjesto 30 kvadrata, jednosoban stan ubuduće može imati 39 kvadrata, dvosoban, umjesto 42, može imati 52 kvadrata te konačno trosoban stan, umjesto 54, ubuduće se može proširiti do 69 kvadrata. Ova će gradska odluka omogućiti svim vlasnicima tih građevina da dobiju građevinsku dozvolu i, u skladu sa zakonom, prošire svoje objekte. Isplati li im se to ulaganje, procijenit će sami, a praksa je pokazala da se realizacija prostornih planova ponekad otegne unedogled, pa je neizvjesno do kada će moći živjeti u tim objektima. Iako ova odluka Grad za sada ne košta ništa, indirektni efekti vidjet će se kod realizacije prostornih planova, kada će se tim vlasnicima zbog rušenja njihove imovine, a koja će ovom odlukom dobiti na vrijednosti ukoliko se proširi i dogradi, morati isplatiti veći iznosi. S. Z. T. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>