Grad Pag tužio građane

PAG – Grad Pag je podigao tužbu protiv grupe građana s Lokunje zbog navodne uzurpacije gradskog zemljišta i pri tome se ne vodi načelom pravičnosti, nego se ide selektivno.

Grad Pag tuži one koji su politički nepodobni, a ne tuži one koji su politički podobni. To je u najkraćem sadržaj dopisa koji su ovih dana dobili novinari, a u potpisu stoji “Mještani s Lokunje”. U gradskoj smo upravi pokušali doznati o čemu se zapravo radi. Istina je da je Grad podigao tužbu protiv određenog broja građana Lokunje za koje postoji osnovana sumnja da su uzurpirali zemljište koje je u vlasništvu Grada – rekla je Ankica Kern, pročelnica Upravnog odjela Grada Paga. – Tužba se temelji na geodetskoj izmjeri i razlici u površni zemljišta koja je na taj način utvrđena. Poglavarstvo Grada Paga je još 2000. godine naložilo Upravnom odjelu da se taj problem riješi. Mi smo više puta organizirali sastanke i pozivali građane za koje smatramo da su uzurpirali gradsko zemljište, neki su se odazvali, neki nisu, neki su problem riješili, drugi se oglušuju na naše pozive. Nakon svega, tužba je bila jedino rješenje.

Lokunja je atraktivan dio grada Paga, nalazi se neposredno uz gradsku plažu Prosika, a u blizini su ugostiteljski centar Ibis i Olimpic Centar. Navodno su, kaže Ankica Kern, neki građani vremenom širili svoje parcele i tako uzurpirali gradsko vlasništvo. Od svih koji su do sada pozivani, nagodbu s Gradom je potpisalo troje građana, i to Bartul Sabalić, Zvjezdana Fabijanić i Jerka Lesar, a o nagodbi se pregovara i s Nenadom Buljanovićem. Kako bismo građanima za koje osnovano sumnjamo da su uzurpirali gradsko zemljište olakšali rješavanje problema, ponudili smo povlaštenu cijenu koju je definirao vještak prije uvođenja eura, pa iznosi 50 maraka po metru četvornom – kaže Ankica Kern. – Želja nam je konačno raščistiti to stanje i zbog knjige imovine Grada. No, usprkos tome što se išlo i s tako malom cijenom, neki se građani jednostavno ne odazivaju na naše pozive.

Paški gradonačelnik Andreja Bukša kaže kako je tužba bila potrebna radi zaštite gradskih interesa. – Mi smo obvezni štititi interese Grada. To nije ni prva ni jedina stvar koju poduzimamo u tom smislu. Započeli smo i s prisilnom naplatom komunalnih potraživanja, a postoje i drugi sporovi u koje je Grad ušao kako bi zaštitio svoje interese, kaže Bukša koji demantira da se išlo s nekakvim selektivnim tužbama. – Dok sam ja gradonačelnik, neću dozvoliti da se gradsko vlasništvo tretira kao ničije. No, da smo u pravu što se Lokunje tiče, govori i to što nam mnogi građani čestitaju i kažu kako je bilo vrijeme da se taj problem riješi. Ne vidim razloga zašto bi Grad bio u podređenom položaju i trebao gledati kako netko uzurpira gradsko zemljište – kaže Bukša. Josip PORTADA Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>