Grad prodao, pa drugome iznajmio isto zemljište

PULA – Koliko je važno uknjižiti se kao vlasnik zemljišta najzornije pokazuje slučaj s posljednje sjednice Gradskog poglavarstva.

Pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje Davor Ravnić priznao je grešku svog službenika koji je zemljište, koje je već bilo prodano, dao ponovno drugoj tvrtki u zakup na godinu dana. Kako je pojasnio, Grad je tu česticu od 194 kvadrata koja se nalazi uz zaobilaznicu, prodao 2000. godine na javnom nadmetanju tvrtki Pitarello East d.o.o.. Kako se ta tvrtka nije uknjižila kao vlasnik u zemljišnim knjigama, čestica je ponovno »upala u oko« gradskom službeniku. S obzirom da nije bio siguran kakvo je stanje stvari na toj zemlji, provjerio je u zemljišnim knjigama i vidio da je Grad još uvijek – vlasnik.

Stoga se ta parcela i opet našla na javnom nadmetanju gdje ju je tvrtka Uniskonzalting dobila u jednogodišnji zakup, do ožujka 2006. godine, za prodaju automobila. Očito preneražen, izvanknjižni vlasnik – tvrtka Pitarello East, pojasnila je Gradu kakvo je pravo stanje stvari. Konačno je stoga dogovoreno, a Gradsko poglavarstvo je to i amenovalo, da će Grad Uniskonzaltingu dati zamjensko zemljište odmah preko puta ovoga, da bi Pitarello mogao nastaviti već započete radove na svom. Uniskonzalting se s takvim dogovorom složio pa ekstra troškova za Grad, odnosno građane, ovaj puta neće biti. Ili: tko je kriv Pitarellu što se na vrijeme nije uknjižio! Možda nije poznato da će odmah do Pitarella, na zemljištu kojeg je imala Autohrvatska, graditi još jedan trgovački lanac Lidl. S. Z. T.