Grad razmišlja o raskidu ugovora s Grading KUK-om

NOVIGRAD – Gradnja lapidarija koji će konačno udomiti iznimno vrijedne kamene spomenike s novigradskog područja najznačajnija je investicija u kulturi grada, vjerojatno i županije, a uz gradnju zagrebačkog muzeja suvremene umjetnosti i na nacionalnoj razini.

Otvaranje lapidarija bilo je najavljeno za kraj prošle godine, međutim, zgrada još nije dovršena, premda je već neko vrijeme pod krovom, a i ugovorom je predviđeni rok bio prosinac prošle godine. Gdje je zapelo? Problem začudo nije novac, nego izvođač radova, buzetski Grading KUK, koji kasni s radovima. – Nismo zadovoljni dinamikom izvođenja radova. Već smo jednom produživali rok dovršetka, a sada je jasno da zgrada neće biti gotova do ožujka, jer još nisu naručena stakla, čija će izrada, navodno, uzeti tri mjeseca. Za srijedu je dogovoren sastanak na kojem ćemo odlučiti što i kako dalje. A što se tiče Novigrada, naš je stav da ćemo, ako Grading KUK ostane kao izvođač do kraja, tražiti milijun kuna bankovnog jamstva. I naplatit ćemo svaku kunu penala, rekao nam je gradonačelnik Anteo Milos. Novigrad, dakle, razmišlja o raskidanju ugovora s izvođačem koji je na natječaju izabran kao najpovoljniji (čitaj, najjeftiniji), što ne čudi, jer kasni s dovršetkom, a otvara dva nova gradilišta. U Novigradu su na natječaju pobijedili za obnovu i dogradnju zgrade Zajednice Talijana, a u Poreču za gradnju doma obrtnika.

Na gradilištu lapidarija nije naročito živo, ali se radi. Gradonačelnik kaže da izvode još neke vanjske radove, da moraju, prema nalogu projektanta Idisa Turata i nadzornog, zagrebačkog Conexa, otkloniti neke nedostatke u unutrašnjosti. Grading KUK je dobio posao koji se obvezao dovršiti za 3,1 milijun kuna plus PDV, a ulagači su Ministarstvo kulture s dva milijuna kuna, Istarska županija s 240 tisuća kuna i Grad Novigrad. Statut buduće ustanove usvojilo je novigradsko vijeće, imenovali su Jericu Ziherl vršiteljicom dužnosti ravnatelja buduće ustanove do raspisivanja natječaja, a dovršen je i elaborat postava lapidarija. U prosincu je iz Splita stigla i metalna konstrukcija koju je tamošnji Muzej hrvatskih arheoloških spomenika dao napraviti za potrebe prezentacije sačuvanih dijelova ciborija, koji su bili izloženi na izložbi »Hrvati i Karolinzi« prije nekoliko godina. Čeka se samo dovršetak zgrade da bi ideja koje se kuha više od jednog desetljeća konačno postala stvarnost i Novigrad dobio muzej u kojem će primjereno biti predstavljeno stotinjak kamenih predmeta, skulptura i ulomaka skulpture od 1. do kraja 18. stoljeća. Među njima najvredniji dio čine kameni spomenici iz predromaničkog razdoblja. S. MATEJČIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>