Grad sufinancira obnovu pročelja zaštićenih zgrada

OSIJEK – Nakon predstavljanja nove kreditne linije Grada i Privredne banke namijenjene obnovi gradskih pročelja uz kamatu od 0,53 posto, jučer je na sjednici Gradskog poglavarstva donesen nacrt Odluke o sufinaciranju obnove pročelja zgrada iz kategorije zaštićenog kulturnog dobra.

Tone Papić, član Poglavarstva, ističe kako je, s obzirom na gotovo dva desetljeća sustavnog zapuštanja, “krajnje vrijeme” za ulazak u projekt obnove. Naglasio je kako mnoga osječka zaštićena pročelja ne samo što propadaju već su i ozbiljna opasnost za građane jer sa zgrada otpada žbuka, pa i cijeli blokovi. Jedan od razloga zbog kojega zaštićene zgrade godinama propadaju su i visoki troškovi njihove obnove. Odlukom o sufinaciranju omogućena je upotreba proračuna u obnovu, de facto, privatnih zgrada, no i mogućnost prisilne obnove. – Ako vlasnici svoje kulturno dobro ne održavaju redovito, Gradsko poglavarstvo je dužno imenovati privremenog skrbnika koji će na račun vlasnika izvesti sve radove obnove koje propiše Konzervatorski odjel – objašnjava Papić, uz dodatak da se vlasniku zgrada može i oduzeti. Dogradonačelnik, dr. Vladimir Šišljagić, dodaje kako je Grad, s početkom naplate spomeničke rente, osigurao namjenska sredstva za obnovu pročelja. Predviđa se kako će se spomeničkom rentom prikupiti oko 3,5 milijuna kuna.

Nastavlja se i borba protiv prometnog kolapsa u Osijeku. Tako je jučer utvrđena visina naknade za parkirališna i garažna mjesta koje će morati izdvojiti investitori kod novih projekata. Umjesto dosadašnjih 550 eura po mjestu, grad je podijeljen u četiri zone, u kojima će naknada iznositi od 5.000 u prigradskim naseljima do 10.000 kuna u najužem središtu grada. Naknada za garažna mjesta u prve dvije zone iznosit će 25.000 i 35.000 kuna. Investitori su sada dužni na svojoj parceli odmah osigurati parkirališna mjesta, a gradske površine mogu koristiti iznimno, u slučaju da je javno parkiralište u krugu od 400 metara od parcele. Autor: Mario MIHALJEVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>