Grad traži parcelu za gradnju stanova za srpske povratnike

OSIJEK – “Dajući potporu Vladinom programu stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava, Grad Osijek do sada je zaprimio 500 zahtjeva za povratak i alternativno zbrinjavanje građana srpske nacionalnosti.

Uskoro treba pronaći pogodnu lokaciju za gradnju 50-ak stanova namijenjenih stambenom zbrinjavanju bivših nositelja stanarskog prava”, istaknuo je gradonačelnik Anto Đapić na jučerašnjem radnom sastanku s predstavnicima Ureda za prognanike i izbjeglice posvećenome stambenom zbrinjavanju povratnika na području od posebne državne skrbi. “Višestruko korisnom inicijativom potaknula bi se stanogradnja u Osijeku, a grad bi dobio 50-ak stanova, čime bi se ujedno povećao ‘skučeni’ stambeni fond”, ističe Đapić, napomenuvši kako će Grad ovih dana u suradnji s Odjelom za urbanizam tražiti raspoložive parcele na užem području grada. Ivanka Ivanić, načelnica Uprave za prognanike i izbjeglice te koordinatorica za stambeno zbrinjavanje na području RH, istaknula je kako bivši nositelji stanarskih prava, prema vrijedećoj zakonskoj regulativi, stanove mogu dobiti u najam po povlaštenim uvjetima za zaštićenog najmoprimca, ali pod uvjetom da nemaju nekretnine u privatnom vlasništvu na području Hrvatske ili država nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Država bi time ispunila obveze prema građanima srpske nacionalnosti koji se žele vratiti i trajno živjeti u Hrvatskoj, kaže Ivanić, napomenuvši kako je do sada u Hrvatskoj zaprimljeno nekoliko tisuća zahtjeva za povrat stanarskog prava. Na sastanku se mogao čuti i podatak kako je u Osijeku od ukupno 1.950 postupaka za otkaz stanarskog prava u 767 slučajeva podnesen zahtjev za ponavljanje postupka, dok je u 30 postupaka stanarsko pravo vraćeno bivšim nositeljima.

Budući da je država u svrhu završetka povratka hrvatskih prognanika podijelila zemljišta i građevni materijal za gradnju kuća na području Tenje i Sarvaša, predloženo je da Grad Osijek pomogne u plaćanju komunalnog doprinosa, tako da je potrebno pronaći financijska sredstva za još 15 do 20 objekata kako bi što prije počela gradnja kuća u Sarvašu i Tenji. Nada Arbanas, pročelnica Regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice u Osijeku, ocijenila je 2006. godinu iznimno uspješnom za stambeno zbrinjavanje povratnika u Osječko-baranjskoj županiji. Darovanjem građevnog materijala omogućena je gradnja novih 320 objekata za povratak 320 obitelji, a do kraja godine očekuje se suglasnost Ministarstva obnove i razvitka za gradnju još 500 objekata u svrhu trajnog zbrinjavanja prognanika ili obitelji koje žele živjeti na području od posebne državne skrbi. Arbanas je istaknula i podatak prema kojem u Bilju, Tenji i Sarvašu sada živi 20 posto više stanovništva nego što je živjelo 1991. godine. Autor: Lj.KOVAČEVIĆ Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>