Građani ogorčeni – Toplanini siječanjski računi nekima veći i do četiri puta nego u prosincu!

OSIJEK – Kažu da Toplanino grijanje nije poskupjelo, a svaki mjesec primam sve veće račune. Stanujem na Sjenjaku i za grijanje 64 kvadrata stana u studenom sam platila 365 kuna, za prosinac 480 kuna, a račun za siječanj iznosi 507 kuna.

Kako je tako velika razlika u računima, pita čitateljica Vesna. Osječanku koja stanuje na Šetalištu kardinala F. Šepera, također, je šokirao račun “težak” 800 kuna, dok Donjograđaninu Marku S. s Vijenca Murse nije jasno kako je moguće da je prije plaćao grijanje 3,44 kune po kvadratu stambene površine, a prema novom obračunu račun za prosinac bio je 6,13 kuna, a za siječanj čak 7,22 kune i s PDV-om još i više. I stanarima u zgradi na Vijencu Ivana Meštrovića na ulazima 90 i 100, račun za potrošnju u siječnju veći je nego prethodni. Pojedini sugrađani koji su nazvali “Glas Slavonije” tvrde kako im je grijanje skuplje čak za 20 posto, a nekim Donjograđanima sadašnji je račun učetverostručen u odnosu prema ratama u prošlogodišnjoj sezoni grijanja. Gospođa Božena Ž. kaže da ne razumije što plaća u računu za grijanje i ne zna zašto je račun veći nego prije? – Na računima za potrošenu toplinsku energiju u siječnju veći su iznosi u odnosu prema prosincu zato što je u siječnju bilo više hladnijih dana. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda o prosječnim temperaturama, u Osijeku je u siječnju bilo 20 posto više hladnijih dana gledajući potrošnju ostvarenu u vršnim satima grijanja. Ostvarene su najave kako će toplinski lošije izolirane zgrade imati veće troškove grijanja, s obzirom na prelazak na obračunavanje prema mjerenju utrošene energije od 1. listopada, kaže mr. Ivica Mihaljević, direktor Pogona Osijek u HEP-ovom Toplinarstvu, podsjećajući kako više nema starog paušalnog obračuna mjerenja prema četvornom metru grijane površine u kojemu se rate bili mnogo niže jer je trošak bio podijeljen na 11 jednakih rata plus 12 obračunska rata tijekom obračunskog razdoblja i nije mjeren utrošak topline.

Kupac toplinske energije treba pratiti ukupne mjesečne troškove i tek će na kraju godine moći usporediti dvije ogrjevne sezone. Činjenica je da građani imaju nekoliko puta veće mjesečne iznose na računima nego prije, što je posljedica novog načina obračuna i svih elemenata na koje smo često ukazivali. Cijena se sastoji od cijene snage i cijene energije i račun uistinu ovisi o mnogočemu, kaže Mihaljević. Primjerice, starija se zgrada grije sa 203 W (vata) snage po “kvadratu” za koji potrošač plaća 6,13 kuna na Vijencu Murse, dok se u Hutlerovoj zgrada grije s 98 W po kvadratu što stoji 3,20 kuna. Netko plaća dvije kune, drugi 6, a ima kućanstava koja plaćaju 12 kuna po kvadratu grijanog prostora. “Lošije izolirani stan troši 15 kilovati, a dobro izolirani stan 8 kW. Dakle veća instalirana snaga (više članaka na radijatorima i veći broj radijatora) u zgradi znači veći trošak za grijanje. U Osijeku su računi s najvišim iznosima stigli kupcima u samostojećim objektima u Kapucinskoj ulici, zatim u Tvrđi, Zvonimirovoj Krežminoj, Zagrebačkoj, Keršovanijevoj (gdje su visoke prostorije), u Parku kralja Petra Krešimira IV. i Donjem gradu. Nekima su računi niži 10 do 20 posto od osječkog prosjeka, no prosječno siječanjski su računi 14 posto viši nego u prosincu”, zaključuje Mihaljević. Autor: N.ŠPOLJARIĆ Izvor: www.glas-slavonije.hr

]]>