Građani ostali vjerni T-Comu

ZAGREB – Optima Telekom je najpovoljniji davatelj usluga u fiksnoj telefoniji i za prosječnog privatnog i poslovnog korisnika, a T-Com najskuplji – izračun je Hrvatske agencije za telekomunikacije koja je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavila rezultate ostvarene u svojoj prvoj godini rada.

Ne želimo nikoga reklamirati, nego svatko mora sam sebi izabrati koji mu je paket najpovoljniji. Činjenica je, međutim, da su hrvatski građani inertni i zato ostaju kod starih operatera, umjesto da izaberu paket po svojoj mjeri i “ušparaju” – kazao je predsjednik Agencije Gašper Gaćina. Kako se nadovezao njegov zamjenik Miljenko Krvišek, cijene svih novih paketa ponuđenih potrošačima su povoljniji, samo ih treba izabrati. “Stari” operateri, naglasio je, ne mijenjaju svoje cijene upravo zato što “računaju na našu tromost”. Kad bi kućanstvo vodilo računa o tome koliko mjesečno razgovara na telefon, najviše bi, dakle, uštedjelo s Optima telekomom, zatim s H1, dok su najskuplje usluge T-Coma – zaključak je Agencije. Nakon predugog zadržavanja ekskluzivnih prava na telekomunikacijskom tržištu, napokon je počela potpuna liberalizacija, koju nitko ne može zaustaviti – nastavio je Gaćina, ističući kako danas u Hrvatskoj imamo tri mobilna i tri fiksna operatera, dok će natječaj za četvrtu mobilnu mrežu biti raspisan ako za to bude interesa. Liberalizacijom je otvoreno 600 novih radnih mjesta, uveden je napokon tarifni model od jedne sekunde, u pokretnoj je telefoniji ukinuta pretplata, a snižene su i cijene usluga – nabrojili su članovi Agencije.

Ipak, smatraju, “korisnici su zbunjeni naglom inflacijom operatera i nisu dovoljno naučeni kako izabrati pravu konkurenciju u skladu sa svojim potrebama i navikama telefoniranja”. Zbog tog je razloga Agencija i izračunala tko je od operatera najjeftiniji. Na pitanje hoće li Tele2, treći mobilni koncesionar, nakon svih peripetija konačno početi rad, u Agenciji odgovaraju kako je švedsko-hrvatski konzorcij ispunio pravne uvjete, no ne prate dinamiku izgradnje infrastrukture potrebne za rad, koja im je zacrtana u ugovoru. Autor: B.MRVOŠ-PAVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>