Građani rijetko osiguravaju kućanske uređaje

OSIJEK – Nedavni udar groma u Donjem gradu i pritom nastala šteta na kućanskim aparatima aktualizirali su pitanje osiguranja od takvih nezgoda.

Iako noviji i skuplji uređaji često imaju neku vrstu zaštite od neželjenih posljedica zbog udara groma, mnogim su Osječanima ipak stradali računalni modemi, televizori i DVD uređaji. Razloge tome pojedini građani pronalaze u činjenici kako je velika konkurencija proizvođača na području bijele tehnike rezultirala mnoštvom uređaja upitne kvalitete, kod kojih je često zanemaren sigurnosni aspekt. Kako navode u velikim trgovačkim centrima, jamstvo na uređaje, koje iznosi od šest mjeseci do nekoliko godina, ne obuhvaća rizik od udara groma, što je jasno označeno u uputama pojedinih aparata pa je osiguranje jedini sigurni način zaštite tehnike.

Pod pojmom osiguranje od opasnosti udara groma podrazumijeva se pokrivanje šteta koje nastanu na osiguranim predmetima, a prouzročio ih je grom djelovanjem snage ili topline, ili štete od udara predmeta srušenih gromom. Pri osiguravanju postoji cijela teorija i načini na koje je moguće osigurati pojedini uređaj, o čijim se detaljima najbolje posavjetovati u pojedinoj osiguravajućoj kući. Jedan je od njih u sklopu osiguranja kućanstva, no postoje i kombinacije kao dodatno osiguranje, pri čemu je bitna stvarna vrijednost uređaja i iznos amortizacije, saznajemo u Croatia osiguranju. Treba istaknuti da je HEP osiguran odgovornosti iz djelatnosti te ako dođe do štete na aparatima od previsokog napona, moguće je naplatiti štetu, a prvo se mora cijeli slučaj prijaviti u HEP-u.

Osječani koje smo upitali osiguravaju li svoje kućanske aparate, redovito su odgovarali niječno, a mnogi nisu ni znali za takvu mogućnost. – Ne želim se zamarati papirologijom, a i isplativost osiguranja od udara groma je vrlo upitna jer su danas cijene tehnike prilično povoljne. U vrijeme grmljavine isključim sve aparate iz struje i držim da je to najbolje i najjeftinije osiguranje – zaključuje Ilija iz Osijeka. Autor: J.ČAVAR Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr