Građenje glinom

U Njemačkoj postoji trenutno preko dva miliona objekata, u kojima se koristila glina.

U prošlosti je gradnja glinom dobila snažne impulse upravo kod održavanja spomenika. Građevinski materijal koji se koristio stoljećima počinje se sve više koristiti i danas. Prednost gline ne leži samo u činjenici da je može koristiti i laik. Glina je jedan od najzdravijih i ekološki najprihvatljivijih materijala uopće.

Što sve može taj čudnovati građevinski materijal i kako se sve može koristiti u gradnji pokazat će na jesen sajam GLINA 2006 u Leipzigu . Stručni sajam krovne udruge Lehm e.V. održat će se u razdoblju od 25. do 28. listopada 2006., paralelno uz europski sajam restauriranje i održavanje spomeničke baštine i obnovu gradova.

Građevinski inženjer Stehen Joerchel iz krovne udruge Lehm e.V. iz Weimara- internacionalno priznati stručnjak za uporabu gline u građevinarstvu u Njemačkoj- priča s odušeljevenjem o tpm prirodnom materijalu: «Kako neki drugi materijal može ispuniti ekološke i građevinsko-biološke zahtjeve kao glina.

Taj materijal se može vrednovati prema željama i potrebama. Upravo u vrijeme kada cijene energenata naprosto eksplodiraju, njena svojstva izvanredne toplinske izolacije od enormnog su značenja.» Kako ta toplinska izolacija dobro funkcionira može se zaključiti po tome što su zgrade rađene glinom ugodno rashlađene, čak i kada su vani tropske temperature.

Zimi međutim glina akumulira toplinu u unutrašnjosti.»Općenito je glina pogodna za reguliranje unutarnje klime,» nastavlja Joerchel.» Apsorpcijom i predanom količinom vodene pare zidovi od gline reguliraju vlažnost zraka na prirodni način. I konačno dobra vijest za alergične i one osjetljive na buku; glina ne sadrži štetne supstance i djeluje kao idealna zvučna izolacija.Sve u svemu glina predstavlja alternativu, kojom se građevinski materijal vraća iz prošlosti i kojem predstoji veliki comeback.

Osim toga glinu mogu koristiti i laici, po principu uradi sam, jer glina se ne povezuje kao drugi uobičajeni materijali, a jednostavno se može u svakom trenutku razdvojiti dodavanjem vode.

Gdje sve šef jednog gradilišta može koristiti taj prirodni materijal? Stefen Joerchel kaže.» Na primjer na zidovima, koji se kompletno mogu obraditi glinom ili drvene rešetke . Osim toga može se koristiti za nasipavanje u međuslojevima podova, kao mort ili mješavina žbuke, u obliku kamena ili ploče. Dodaci kao komadići drveta ili slame, vlakna konoplje ili strugotine osiguravaju različitu čvrstoću, posebnu elastičnost ili za povećanje toplinske izolacije,» kažu stručnjaci.

Sofisticirano: Glina kao žbuka u boji, mat sjaj, za unutarnje područje. Je li to još samo koncepcija, iznenađuje Joerchel izjavom, glina se može koristiti za kreativno oblikovanje interijera. Kako to?» U interijerima je glina idealna kao žbuka ili boja. Jer dà se lako obrađivati u svim poznatim tehnikama premazivanja, bez obzira radi li se o gotovoj plemenitoj bojanoj žbuki , u rasponu od one sjajne do mat izvedbe ili se radi o glinenoj žbuki u najrazličitijim varijantama boje.

Uz sva ta pozitivna svojstava i najrazličitije mogućnosti uporabe u gradnji postavlja se pitanje, zašto građevinari nisu već odavno počeli koristiti glinu. Profesionalac u gradnji glinom Joerchel smatra njezin razvoj veoma pozitivnim. « Cijela branša se razvija kontinuirano već godinama. Udio na tržištu građevinskog materijala iznosi trenutno 5 %.» U proteklih dvadeset godina realizirani su mnogi projekti s glinom, počevši od zgrada i škola preko crkava i saniranja povijesnih objekata pa sve do moderno oblikovanih građevinskih objekata.

U međuvremenu se na tržištu već nalaze i predproizvedeni proizvodi od gline što olakšava primjenu. Osim toga građevinari sve više otkrivaju veliki potencijal tog građevinskog materijala. Zainteresirani obrtnici mogu se informirati o temi» Stručna snaga gradnje s glinom» u udruzi za krovne konstrukcije Lehm e.V. .

Tko traži takve stručno informirane obrtnike ili arhitekte s iskustvom u građenju glinom, stručnjake ili poduzeća u svojoj blizini, pomoći će udruga. Osim toga građevinari se mogu informirati i posavjetovati i o svojim individualnim projektima, dobiti informacije o ponudi proizvoda ,te profitirati od posredovanja materijala i uređaja. Pod www.dachverband-lehm.de možete dobiti i brošure za korisnike, koji se direktno mogu informirati o mogućnostima uporabe gline u građevinarstvu.

Europski sajam za restauriranje, održavanje spomenika i obnovu gradova održat će se od 25. do 28. listopada 2006. u Leipzigu. Zemlja partner je ove godine Francuska. Na posljednji sajam 2004. godine došlo je u Leipzig 14.952 posjetitelja iz 46 zemalja, kako bi se informirali o ponudama preko 415 izlagača. Ovaj sajam ponovno prati i stručni sajam o glini u građevinarstvu.

]]>